Antena Căutare

Banca Nationala are bani tipariti pusi la pastrare pentru vremuri grele

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are o rezerva substantiala de bani tipariti, de cateva zeci de procente din masa monetara, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are o rezerva substantiala de bani tipariti, de cateva zeci de procente din masa monetara, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Banii nu creaza inflatie pentru ca sunt pusi la pastrare si tinuti ca o rezerva pentru vremuri grele, cum au fost in 1992 sau 1994 cand era criza de bani pe piata, pe fondul unei inflatii galopante.

"Nu inseamna ca numerarul respectiv creeaza inflatie, speram sa nu fie folosit. Este un stoc indispensabil pentru functionarea sistemului de plati", a spus Isarescu.

"Romania a trait de mai multe ori panica bancara, in 1992, in 1994, iar ultima de proportii a fost in 2000 si nu am tratat-o cu sfaturi. La ghiseu, unde sunt mai multi care vor sa isi retraga banii, sa tii o predica despre cat de periculoasa este tiparnita de bani ar creste cererea de numerar", a mai spus guvernatorul bancii centrale.

Isarescu a explicat la un seminar pe tema politicii monetare ca relatia intre masa monetara si inflatie corelatia este mai complicata decat este prezentata uneori in spatiul public.

Citeste si Jurnalul!

O mie de miliarde de euro! Atat ar costa falimentul Greciei!... INS: Agricultura si industria au fost motoarele cresterii in 2011...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x