- Finala Asia Express e miercuri, de la 20:30, pe Antena 1 și în AntenaPLAY! Drumul Zeilor ajunge la capăt cu marii câștigători
- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Bănci centrale şi autorităţi de reglementare din Europa au solicitat mai multe detalii referitoare la proiectul criptomonedei Libra anunţat recent de Facebook, transmite Reuters.
Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Marea Britanie a apreciat că nu are suficiente informaţii pentru a înţelege Libra, că moneda virtuală poate fi foarte importantă pentru politicile publice şi că nu va fi uşor ca proiectul să meargă înainte fără mai multe informaţii.
Facebook a anunţat săptămâna trecută planul de a lansa Libra în prima jumătate a anului 2020, în cadrul strategiei de a se extinde dincolo de media socială, în comerţul electronic şi plăţile digitale.
”Nu vor obţine autorizaţie fără a oferi informaţii”, a spus Andrew Bailey, director general al Autorităţii pentru Conduită Financiară, într-o comisie parlamentară britanică.
Criptomonedele precum bitcoin formează unul dintre cele mai puţin reglementate sectoare financiare, iar reacţia autorităţilor financiare interne şi internaţionale şi a autorităţilor monetare la proiectul Libra va avea un impact crucial asupra perspectivelor acestora.
S&P Global Ratings a anunţat că reglementările sunt cel mai mare obstacol pentru succesul Libra şi riscă să întârzie lansarea criptomonedei. Moneda ar putea fi supusă unor abordări diferite în privinţa reglementărilor, aşa cum este cazul pentru criptomonedele deja existente.
Proiectul Facebook a provocat îngrijorare în rândul parlamentarilor americani, legate de respectarea confidenţialităţii datelor şi a determinat băncile centrale europene să ceară supravegherea Libra, pentru a se asigura că aceasta nu pune în pericol sistemul financiar sau nu este folosită pentru spălarea de bani.
Până în prezent, băncile centrale din întreaga lume au fost reticente să reglementeze monedele digitale, considerând anul trecut că sunt prea mici pentru a reprezenta un risc pentru sistemul financiar.
Deşi nu există aşteptări ca planul Facebook să fie discutat la reuniunea G20 din Japonia, Comisia pentru stabilitate Financiară (Financial Stability Board - FSB), care coordonează reglementările financiare în ţările din G20, a anunţat că ar putea cere autorităţilor de reglementare să analizeze mai atent activele digitale.
Bailey a spus că a fost în legătură cu Facebook şi că pot fi aşteptate mai multe întâlniri, în timp ce directorul pentru supravegherea pieţei şi a sistemului de plăţi al Băncii Italiei, Domenico Gammaldi, a cerut şi el mai multe informaţii.
Guvernatorul Băncii Franţei, Villeroy de Galhau, a spus că Libra va trebui să respecte reglementările referitoare la prevenirea spălării banilor, iar susţinătorii acesteia vor trebui să solicite licenţă bancară, dacă vor dori să ofere servicii cum ar fi depozitele.
Franţa se foloseşte de deţinerea timp de un an a preşedinţiei G7 pentru a înfiinţa un grup de lucru care să răspundă unor astfel de îngrijorări la nivel internaţional.
Alte bănci centrale au fost mai relaxate în privinţa Libra, pentru care Facebook a atras 28 de parteneri, între care Mastercar, PayPal şi Uber, pentru a forma Asociaţia Libra, cu sediul la Geneva.
”Cred că este o evoluţie interesantă şi sunt destul de relaxat în privinţa acesteia”, a spus Thomas Moser, membru în conducerea Băncii Naţionale a Elveţiei.
”Au indicat în mod clar că vor să funcţioneze conform regulilor, au fost în contact cu autorităţile de reglementare”, a afirmat Moser la Crypto Valley Conference.
Banca Reglementelor Internaţionale, care guvernează băncile centrale, a anunţat recent că este nevoie de o coordonarepolitică mai mare pentru a gestiona intrarea în sectorul financiar a companiilor de tehnologie mari, cum este Facebook.
Sursa : news.ro
Începând din iulie, activitatea din industrie va scădea din motive sezoniere. Scăderea ar putea fi însă mai drastică... Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Năvodari estimează pentru acest an o creştere cu 5% a afacerilor...