Antena Căutare

Bancile europene critica propunerea privind taxa pe tranzactiile financiare

Asociatia Pietelor Financiare din Europa (AFME), care reuneste cele mai mari banci din UE, critica propunerea lansata de presedintele francez Nicolas Sarcozy si cancelarul german Angela Merkel privind introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare, informeaza Reuters. Asociatia sustine ca o astfel de masura nu va stabiliza pietele financiare, ba chiar ar putea contribui la perturbarea acestora. AFME apreciaza ca taxa ar majora doar costurile pentru o mare parte din sectorul de profil si ar afecta cresterea.

Masura anuntata de cei doi lideri europeni beneficiaza de sprijinul unor state precum Austria, Italia si Spania.

Ministrul irlandez de Finante, Michael Nonan, a declarat ca noua taxa ar trebui sa se aplice in toate tarile membre ale Uniunii Europene, nu doar in cele 17 din zona euro.

In acest caz, ar fi nevoie de acordul Marii Britanii, cel mai mare centru financiar din Uniunea Europeana, care se opune ca doar UE sa adopte o astfel de masura.

Asociatia Bancherilor Britanici a aratat ca Marea Britanie considera ca aceasta taxa va fi viabila doar daca este introdusa la nivel mondial, intrucat in caz contrar ar distorsiona pietele mondiale.

In Germania, asociatia bancilor cooperatiste crede ca orice astfel de taxa nu va stabiliza pietele daca este aplicata doar in zona euro.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat in trecut ca daca o taxa pe tranzactiile financiare nu este aplicata la nivel global nu va da rezultate.

Sursa: Financiarul

Somerii mai au de asteptat. Cresterea numarului de salariati va fi de 0,5% in 2011... Pretul aurului, gata sa se prabuseasca...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 27 septembrie 2024. Marius Elisei și Alex au pierdut 10.000 de RON
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 27 septembrie 2024. Marius Elisei și Alex au pierdut 10.000 de RON Vineri, 27.09.2024, 18:58
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x