Antena Căutare

BCE respinge ideea crearii unui Fond Monetar European

Economistul sef al Bancii Centrale Europene, Jürgen Stark, a respins ideea infiintarii unui Fond Monetar European (FME), argumentand ca, chiar daca ar exista o astfel de institutie, tarile cu politici financiare ineficiente nu si-ar schimba comportamentul. In plus, crearea unui astfel de Fond ar reprezenta inceputul unei nivelari financiare europene, care ar fi foarte costisitoare.

Economistul sef al BCE il contrazice astfel atat pe ministrul german de finante Wolfgang Schäuble, care s-a pronuntat in favoarea unui FME, cat si Comisia Europeana, care a salutat aceasta idee.

Prin urmare, pare sa se prefigureze un conflict intre Banca Centrala Europeana independenta si decidentii politici, carora le revine gestionarea crizelor din zona euro in situatii precum cea in care se afla Grecia.

Stark atrage atentia ca infiintarea unui astfel de Fond nu ar determina tarile cu o stare haotica a finantelor sa isi schimbe atitudinea. El se teme chiar ca vor fi subminate "acceptanta publica a euro si a Uniunii Europene".

Reforma ampla
In loc sa se infiinteze acest Fond Monetar European, Stark propune o reforma ampla a Pactului de Stabilitate. El propune impunerea de cerinte mai stricte de la statele care incalca regulile privind deficitul, precum si o diminuare a influentei politice asupra procedurii de incalcare a Pactului.

Divergenta de opinie
In pofida pozitiei oficialilor BCE, in tot mai multe capitale pare sa se contureze o sustinere pentru crearea unui FME. Un purtator de cuvant al cancelarului german Angela Merkel a declarat, dupa o sedinta a conducerii Uniunii Crestin-Democrate (CDU), ca CDU este 'deschis' fata de ideea unui FME.

Si Franta sustine "in principiu, crearea unui Fond Monetar International", dupa cum au precizat surse apropiate guvernului de la Paris. O astfel de institutie ar insemna o coordonare mai puternica a politicii economice si financiare, "care a fost o cerinta a Frantei inca de la infiintarea zonei euro".

Tema va fi discutata astazi de cancelarul Angela Merkel cu liderul eurogrupului, Jean-Claude Juncker, iar apoi va fi pusa si pe agenda reuniunii de saptamana viitoare a ministrilor de finante din UE

Preturile imobilelor de lux din principalele orase au scazut cu pana la 60% de la inceputul anului... De frica, Guvernul portughez ia masuri de austeritate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x