Antena Căutare

BEI acordă un sprijin de 25 de milioane de euro pentru Universitatea Politehnica din Bucureşti

Peste 5 000 de studenţi şi 273 de angajaţi vor beneficia de reamenajarea principalului campus al Universităţii. În faza de implementare, proiectul va genera aproximativ 1 000 de locuri de muncă. Acordul este susţinut de Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), care este pilonul central al Planului de investiţii pentru Europa, cunoscut şi sub numele de „Planul Juncker”.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a convenit să acorde 25 de milioane euro pentru a creşte calitatea, eficienţa şi eficacitatea predării, învăţării şi cercetării în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti (UPB), una dintre cele mai importante universităţi din România, a anunţat, marţi, Comisia Europeană (CE).

Peste 5 000 de studenţi şi 273 de angajaţi vor beneficia de reamenajarea principalului campus al Universităţii. În faza de implementare, proiectul va genera aproximativ 1 000 de locuri de muncă.

”Împrumutul acordat de BEI va finanţa planul de reamenajare a campusului UPB, care implică construirea unei noi clădiri pentru a găzdui trei facultăţi care se află în prezent în vechiul campus Polizu. Scopul este de a regrupa facultăţile situate în Polizu în Campusul Noul Local şi de a moderniza infrastructura, aducând-o la un standard cu care aceasta să poată sprijini cât mai bine activităţile de predare, de învăţare şi de cercetare ale universităţii”, se arată în comunicat.

Acordul este susţinut de Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), care este pilonul central al Planului de investiţii pentru Europa, cunoscut şi sub numele de „Planul Juncker”.

În cadrul acestui plan, banca UE şi Comisia Europeană cooperează pentru a creşte capacitatea BEI de a-şi asuma riscuri, îmbunătăţind astfel oferta de produse a acesteia şi sporind impactul pe care îl pot obţine proiectele.

”Realizările importante din ştiinţă şi cercetare se bazează pe o educaţie excelentă. Este o investiţie în viitorii cercetători ai României, care va stimula în cele din urmă inovarea şi va conduce la crearea de locuri de muncă şi la creştere economică. Acesta este un alt exemplu concret de implementare a Planului Juncker”, spune comisarul pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas.

La rândul său, vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a declarat că acesta este primul sprijin acordat de BEI pentru îmbunătăţirea învăţământului superior din România.

”Ne-am unit forţele cu Comisia Europeană, beneficiind de Planul de investiţii pentru Europa pentru a spori calitatea învăţământului universitar, care este esenţial pentru consolidarea competitivităţii României şi pentru dezvoltarea viitoare a ţării. Sunt convins că mai multe operaţiuni similare ale BEI vor urma acestui proiect, care va îmbunătăţi condiţiile de studiu pentru 5 000 de studenţi şi activitatea de cercetare din cadrul UPB”, a spus el.

De asemenea, rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a declarat că UPB este prima universitate din România care urmează să fie sprijinită de Banca Europeană de Investiţii.

”Dat fiind că suntem cea mai mare universitate tehnică din România, că acordăm importanţă specializării inteligente şi că formăm o proporţie importantă de absolvenţi în domeniul tehnologiei care intră pe piaţa forţei de muncă, proiectul va sprijini nu numai educaţia naţională, ci şi economia naţională. De asemenea, sperăm că acest proiect va deveni un model de bune practici pentru alte universităţi care vor pune în aplicare proiecte similare. În plus, graţie garanţiei oferite de Planul de investiţii pentru Europa, universitatea noastră îşi va putea extinde capacităţile de cercetare pentru a avea un impact pozitiv asupra societăţii. Proiectul reprezintă modalitatea perfectă de a sărbători 200 de ani de la înfiinţarea Universităţii şi mulţumim BEI şi FEIS că au făcut posibilă această modernizare”, a spus el.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene şi este singura bancă deţinută de statele membre ale UE.

Planul de investiţii pentru Europa, cunoscut sub numele de „Planul Juncker”, este una dintre principalele priorităţi ale Comisiei Europene. El se axează pe stimularea investiţiilor pentru a genera locuri de muncă şi creştere economică, prin utilizarea mai inteligentă a resurselor financiare existente şi noi, eliminarea obstacolelor din calea investiţiilor şi asigurarea vizibilităţii şi a asistenţei tehnice pentru proiectele de investiţii.

Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS) este principalul pilon al Planului Juncker. Proiectele şi acordurile aprobate pentru finanţarea din FEIS ar urma să mobilizeze aproximativ 408,4 miliarde euro în investiţii şi să sprijine circa 952.000 de IMM-uri în cele 28 de ţări ale UE.

Sursa : news.ro

Este oficial! Pensiile vor creşte în fiecare an şi aproape se vor dubla până în 2021. Când se fac primele majorări... Creditul ipotecar îi ia fața programului Prima Casă. Tot mai mulți tineri renunță la beneficiile de la stat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x