Antena Căutare

Berceanu acuza FMI ca a condamnat Romania sa nu iasa din recesiune in 2010

Economia Romaniei va scadea si in 2010 daca Fondul Monetar International (FMI) nu va accepta cresterea deficitului bugetar, sustine ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care a anuntat ca va cere FMI cresterea cheltuielilor cu 0,4-0,5% din PIB pentru realizarea investitiilor in infrastructura.

"Cei de la FMI au anumite pareri despre cresterea economica si daca ne strang de peste tot si ne taie de peste tot s-ar putea nu numai sa se indeplineasca o previziune de crestere economica zero, ci sa trecem si la negativ, pentru ca daca nu dam drumul la nimic atunci totul va incepe sa inghete si ne ducem in jos. Cei care si-au revenit din scaderea economica si-au revenit facand deficit foarte mare. Cred ca noi, care avem un grad de indatorare sub 30% din PIB, am putea sa ne permitem un deficit bugetar mai mare pe o perioada de unu sau doi ani, in conditiile in care diferenta de deficit sa se duca numai in investitii", a explicat Berceanu.

El dorea ca FMI sa accepte "0,4-0,5% din PIB pentru investitiile mari deja pornite la Ministerul Transporturilor".

"Deficitul de 5,9% din produsul intern brut a fost previzionat la inceputul anului mergand pe un anumit grad de incasari la bugetul de stat, iar cei de sus de spun ca un deficit mai mare, doar ca sa acoperim ce nu am incasat din ce am previzionat, este si mai rau si cred ca Ministerul Finantelor are un rol important nu doar de a spune ministerelor de unde sa taie, ci sa mai si adune taxele si impozitele", a adaugat ministrul Transporturilor.

FMI nu accepta cresterea deficitului bugetar pentru a aloca mai multi bani pentru investitiile in infrastructura si recomanda Guvernului sa reduca alte cheltuieli pentru a investi banii economisiti, preciza Berceanu la finalul discutiilor de luni cu reprezentantii Fondului.

"Raspunsul lor a fost ca aveti mai multe posibilitati: fie mariti incasarile la buget si din banii economisiti sa faceti aceste investitii, ori taiati din cheltuielile nejustificate pe care le aveti la ora actuala in buget si banii care va raman sa-i folositi pentru aceste investitii, ori sa gasiti o formulaade a implica capitalul privat, deci pana la urma parteneriatul public privat care s-a vazut ca nu a prea mers", a explicat Radu Berceanu.

Ministrul Transporturilor a spus ca negocierile purtate cu reprezentantii "nu au fost simple", intrucat "avem destul de multe probleme in ceea ce priveste veniturile la buget si in ce priveste cheltuielile care nu ar trebui sa fie atat de mari".

Diferenta dintre net si brut sau cu cat platim statul
... Videanu: Majorarea taxelor nu va ajuta la relansarea economiei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x