Antena Căutare

BERD: Romania rezista unei eventuale iesiri a Greciei din "Zona Euro"

Romania va rezista crizei declansate de eventuala iesire a Greciei din zona euro, desi bancile elene au o prezenta semnificativa in tara, insa trebuie construit un "inel de aparare" in jurul Romaniei, Bulgariei si Serbiei pentru a le ajuta sa faca fata, a apreciat economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Declaratiile economistului sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, si ale altor oficiali ai institutiei, vin in contextul temerilor ca bancile grecesti cu operatiuni in regiune nu vor mai fi capabile sa-si sustina subsidiarele, iar unii analisti au ridicat problema retragerilor de fonduri din bancile elene.

Bancile grecesti controleaza circa 13% din activele sistemului bancar romanesc, cele mai mari dintre institutiile de credit elene prezente in Romania fiind EFG Eurobank Ergasias, prin Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si National Bank of Greece, prin Banca Romaneasca. Emporiki Bank, controlata de grupul francez Credit Agricole, si ATEBank au de asemenea operatiuni in Romania.

Rata medie de solvabilitate a sistemului bancar din Romania este de peste 14%, iar, potrivi BNR, subsidiarele locale ale bancilor grecesti sunt bine capitalizate.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, pentru CNBC.com, ca nu se remarca iesiri semnificative de capital strain sau de retrageri de depozite din banci, iar liniile de finantare de la bancile straine catre subsidiarele din Romania nu au scazut pana acum.

Foto: Intactimages

Analisti: Debutul Facebook pe bursa, o dezamagire... RCS&RDS: O uriasa afacere fara autorizatie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x