Antena Căutare

Blocaj in achizitiile publice: numarul contestatiilor, mai mare cu o treime

Termenul mediu de solutionare al unui dosar a fost in 2009 de 19 zile Anul acesta media ar putea ajunge la 24 de zile. Limita maxima permisa de lege este de 20 de zile, la care se mai pot adauga alte 10 zile „in cazuri temeinic justificate”

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor estimeaza ca numarul contestatiilor primite va creste anul acesta cu 40% fata de anul trecut. In primele trei luni din 2010, numarul dosarelor depuse la CNSC a fost cu 33,6% mai mare comparativ cu perioada similara a anului precedent, se precizeaza in raportul de activitate al institutiei, dat ieri publicitatii.

Comparativ cu acelasi interval din 2008, numarul de contestatii a crescut anul acesta cu 76,94%. Potrivit sursei citate, situatia poate fi explicata prin faptul ca, „pe fondul crizei economice, operatorii economici (atat din Romania, cat si din strainatate) au dovedit un interes deosebit pentru banul public, astfel ca numarul participantilor la procedurile de achizitii publice derulate de stat a crescut considerabil".

De asemenea, pot fi luati in calcul si alti factori, precum majorarea, pe parcursul anului 2009, a numarului de contracte cofinantate din bugetul UE si a valorii contractelor semnate; dar si cresterea numarului procedurilor de achizitii pu¬blice derulate prin intermediul SEAP.

„Mai mult, avand in vedere ca depunerea contestatiei reprezinta o cale de atac facultativa si gratuita, a determinat tot mai multi operatori economici sa investeasca CNSC cu solutionarea contestatiilor", mai precizeaza sursa citata. Institutia a primit anul trecut 9.218 contestatii, in crestere cu 41% fata de 2008, cand au fost depuse 6.517 dosare.

Tot articolul, in Financiarul

Imobiliare: Proprietarii de terenuri pierd pana la 85% din avere... Ajutor pentru firmele datoare la stat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x