BNP Paribas: BNR va lasa cursul la 4,5 lei – 1 euro. Vezi reactia BNR!

Abia a micsorat BNR dobanda de referinta de la 6,25% (cat era din luna mai 2010), la 6%, miscare considerata de multi surprinzatoare, ca analistii BNP Paribas vorbesc de o noua reducere a dobanzii, cu 0,25 puncte, insotita de o devalorizare a monedei nationale, care ar urma sa fie cotata, curand, la 4,5 lei pentru un euro. Motivele unei asemenea decizii ar fi necesitatea incurajarii cresterii economice si a exporturilor.

Banca Nationala a Romaniei arata o toleranta in crestere pentru un leu mai slab, in pofida interventiilor intermitente pentru preintampinarea unei caderi bruste a cursului", a declarat Bartosz Pawlowski, strateg pentru piete in curs de dezvoltare la BNP Paribas, citat de Bloomberg.

In replica, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, declara, pentru Jurnalul National, ca „Si inainte de criza si mai ales in timpul acesteia, multi profeti s-au inselat". Aceasta afirmatie a fost facuta in legatura cu devalorizarea euro. Referitor la scaderea dobanzii de referinta, Vasilescu a nuantat.

De obicei, nicio banca nationala nu comenteaza speculatiile din piata, chiar daca acestea apartin unor analisti reputati si sunt citate de agentii de presa importante. Insa azi a mai aparut o stire, referitoare la acelasi subiect, domnul Lucian Croitoru admitand ca este posibila o noua scadere a dobanzii. Probabil, este o simpla coincidenta sau poate ca cei de la BNP Paribas s-au inspirat din cele afirmate de domnul Croitoru si au facut o prognoza. Si Banca face prognoze, dar nu le face publice. Banca isi publica deciziile, care se iau prin votul majoritatii celor din Consiliu", a conchis Adrian Vasilescu.

Moneda nationala a inregistrat oscilatii reduse in prima ora de tranzactionare de vineri, aproape de nivelul de 4,35 lei/euro, pe o piata linistita, in conditiile in care si valutele din regiune consemnau variatii usoare, jucatorii fiind in continuare atenti la stirile privind Grecia.

La deschidere, schimburile se operau la 4,3530 - 4,3550 lei/euro, nivel superior celui de joi seara, cand transferurile se realizau la 4,3490 - 4,3520.

Ulterior, cotatiile leului au mai coborat usor, iar in jurul orei 10:15, euro era cotat la 4,3480 - 4,3510 lei.

Sursa: Jurnalul National

Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri