Antena Căutare

BNR a intervenit pentru "salvarea" leului in fata euro

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a recunoscut ca a ajutat leul sa nu se prabuseasca in fata euro. Principala preocupare a Bancii Nationale este sa pastreze echilibrul cursului de schimb, a spus Isarescu. Si chiar daca nu a mai reusit sa atinga un nou record, euro s-a apreciat astazi. Dar dolarul a ajuns la un nou maxim istoric.

Deprecierea leului nu va duce la crestere economica in Romania, intrucat lipsesc capacitatile excedentare de productie care sa sustina o oferta puternica, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca banca centrala a vandut in piata numai din valuta preschimbata de Ministerul Finantelor.
"Daca spui ca depreciez cursul, imi creste competitivitatea si duce la cresterea economica. Cursul poate fi o supapa doar pentru dezechilibre acumulate. Trebuie sa ai capcitati de productie excedentare. Sau investitii rapide, sau domenii, cum sunt cele din agricultura, unde 10% face diferenta, poti sa exporti. Nu vad aceasta situatie in Romania", a declarat Isarescu. Pe de alta parte, seful BNR afirma ca nici macar exportatorii nu sunt foarte fericiti cu deprecierea monedei nationale, din cauza ca au o structura vulenrabila si reclama mai degraba stabilitate decat un curs volatil.

"Noi, prin interventiile noastre, am respectat o regula stricta, am vandut in piata ceea ce ne-a vandut Ministerul Finantelor, care s-a finantat in ultimul timp preponderent de pe pietele externe. In acest fel putem controla mai bine variatiile masei monetare. Cand ti-a vandut Ministerul Finantelor se creeaza masa monetara, iar sterilizarile costa foarte mult, iar pierderile BNR reprezinta deficit, chiar fiscal (...) Am tinut acest echilibru si atunci problema cursului de schimb trebuie vazuta in acest context", a spus Isarescu.

Dolarul a atins un nou record

BNR a anuntat joi un curs de 4,5252 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric, iar cursul pentru dolar a atins un nou record, de 3,7031 lei/dolar. Cotatia de joi este cu 0,23 bani sub maximul istoric inregistrat luni, de 4,5275 lei/euro, pe fondul tensiunilor politice.

Cursul pentru dolar a crescut cu 1,89 bani, astfel ca a depasit precedentul nivel istoric, de 3,6848 lei/dolar, stabilit tot luni. Totodata, paritatea oficiala leu/franc elvetian a urcat de la 3,7663 lei/franc la 3,7685 lei/franc. Cursul leu/franc elvetian a fost luni la maximul ultimelor zece luni, de 3,7691 lei/franc.

Foto: Intactimages

EXCLUSIV! Sah mat in schema evaziunii fiscale de 15 mil. €: Oameni simpli, folositi in tranzactii ilegale... Nou minim istoric pentru leu: 4,5495 lei pentru un euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Lia - Soția soțului meu | Sezonul 4, episodul 6, 19 septembrie 2024. Alice îl ucide pe Laur și îi cere ajutorul lui Răzvan: „Ce ai făcut?!”
Lia - Soția soțului meu | Sezonul 4, episodul 6, 19 septembrie 2024. Alice îl ucide pe Laur și îi cere ajutorul lui Răzvan: „Ce ai făcut?!” Joi, 19.09.2024, 23:04
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x