Antena Căutare

BNR a redus dobanda cheie la 5,25% pe an. Un nou minim istoric

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la nivelul de 5,25 % pe an, de la 5,55 %, incepand cu data de 30 martie 2012, informeaza Mediafax. Modificarea facuta reprezinta un nou minim istoric al dobanzii de politica monetara.

BNR a decis sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii constituite de institutiile de credit, la 15% in cazul pasivelor in lei si 20% pentru pasivele in valuta.

Analistii financiari bancari au anticipat intr-o larga majoritate ca BNR va reduce joi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte, la 5,25%, ca urmare a scaderii inflatiei si a persistentei deficitului de cerere agregata. De asemenea, aproape 80% dintre analisti au anticipat ca banca centrala nu va modifica ratele pentru rezervele minime obligatorii.

Pentru finele anului 2012, estimarea membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) care au raspuns la sondajul periodic plaseaza dobanda de politica monetara la 5% (raspunsurile variaza intre 5% si 5,25%). La finalul anului 2013, dobanda de politica monetara s-ar putea situa la 5% (estimarile variaza intre 4% si 5,75%).

Este pentru a treia oara cand BNR reduce dobanzii de politica monetara in 2012, Prima taiere de 0,25 puncte fiind aplicata din 6 ianuarie, iar cea de-a doua a fost in 3 martie, tot cu aceeasi valoare. Modificarile suferite nu fac decat sa arate o ingrijorare mai mare a bancii centrale in ceea ce priveste perspectivele unei recesiuni economice decat in privinta ratei inflatiei.


Comunicatul de presa detaliat va fi prezentat la ora 15,30 la sediul BNR in cadrul unui briefing de presa al Guvernatorului

Ruinele cu termopane de la Curtea Domneasca, introduse in circuitul turistic pentru un milion de euro... CEC reduce cu aproape 4% dobanda la creditele de nevoi personale in lei...
Ora de vară 2023. Ce decizie a luat Comisia Europeană
Trecerea la ora de vară 2023 se face pe data de 26 martie. Totuși, foarte multe țări din...
Horoscopul zilei de 22 martie 2023. Racii se vor face remarcați. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 22 martie 2023 spune că Racii dau dovadă de putere și perseverență...
Parteneri
Dovlecei umpluți cu legume și cușcuș. Rețetă delicioasă de post
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x