Antena Căutare

BNR: Datoria externa a Romaniei a ajuns la 100 miliarde euro la sfarsitul lui 2011

Romania a inregistrat, la sfarsitul anului 2011, o datorie externa de 98,4 miliarde de euro, echivalentul a 5.000 de euro pe cap de locuitor, potrivit unei analize a economistului-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valetin Lazea.

"Este de preferat pentru o tara sa atraga fluxuri de capital negeneratoare de datorie externa. Practic, fluxurile importante care nu genereaza datorie externa sunt trei.

Vorbim de investitii straine directe, de transferurile private si de fondurile europene. De partea cealalta, fluxurile care genereaza datorie externa se creeaza din datorie privata sau guvernamentala.

Din acest total de 98,4 miliarde de euro, dupa momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana cresterea acestei datorii externe a fost de circa 57 de miliarde de euro. Deci, in cinci ani ne-am imprumutat de 57 miliarde de euro, iar tot in acesti cinci ani cele trei componente negeneratoare de datorie au adus in tara circa 50 miliarde de euro",
a declarat Valentin Lazea.

Potrivit economistului-sef al Bancii Nationale a Romaniei, problema principala este ca fluxurile generatoare de datorie prevaleaza, inca, in acesta perioada de cinci ani.

"Ideea este cum sa facem ca fluxurile negeneratoare de datorie sa devina mai mari decat celelalte", a explicat Lazea.

Foto: Intactimages

Cursul euro se apropie de maximul istoric. Afla cu cat s-a depreciat leul!... Florin Georgescu: Reducerea TVA-ului alimentelor trebuie facuta dupa o analiza profunda...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x