Antena Căutare

BNR mai strange o data surubul la credite

Banca Nationala a Romaniei nu mai vrea ca persoanele fizice sa ia credite in euro din cauza riscului valutar. BNR va pregati masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.

In primul rand, creditul in valuta ar trebui sa fie destinat exportatorilor, carora nu le dai credite in lei, celor care fac investitii straine, aici nu avem nici o grija pentru dezvoltarea acestui credit, cu atat mai mult cu cat schimburile comerciale ale Romaniei nu numai ca au o evolutie pozitiva, dar sunt principala locomotiva a iesirii din criza", a declarat el intr-un interviu pentru Mediafax.

Creditele luate in Romania de firme si persoane private insumeaza 206,6 miliarde de lei, din care 60% sunt in monede straine.

Astfel, soldul creditului neguvernamental acordat in valuta, exprimat in moneda nationala, era de 129,67 miliarde de lei, dintre care jumatate - 64,64 miliarde de lei - au fost imprumutate de populatie, iar restul de companii. Oficialul a mai spus ca masura este in linie cu tendinta de reglementare existenta la nivel european.

Ungaria vrea sa inghete cursul la care cei care au luat credite in franci elvetieni vor plati ratele.

Isarescu a aratat ca exportatorii si cei care fac investitii straine sunt protejati impotriva riscului valutar, iar BNR nu are nici un motiv sa descurajeze creditarea in valuta pentru acesti debitori. Masura este ceruta chiar de catre bancile comerciale, a mai spus el.

Sursa: Jurnalul National

AFI Palace Cotroceni, cel mai de succes mall in 2010. Vezi top mall-uri, dupa vanzari!... Tezaurul BNR de la Moscova evaluat la doua miliarde de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x