Antena Căutare

BNS: Pensiile private afecteaza fondul public de pensii

Aparitia sistemului privat de pensii i-a saracit pe pensionarii din pilonul unu - acesta este rezultatul studiului "De ce nu sunt bani de pensii?", realizat de Blocul National Sindical (BNS). Impactul negativ asupra bugetului asigurarilor sociale este recunoscut si de ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu.


"A afectat intr-adevar deficitul, dar va fi spre binele celor care vor iesi la pensie peste 25 de ani, peste 30 de ani de acum incolo", a spus ministrul Sebastian Lazaroiu.

Demnitarul a precizat si ca bugetul sistemului de pensii a fost afectat de migratia mare a fortei de munca din Romania catre alte tari, in ultimii 11 ani. Aceasta situatie, spune ministrul, nu se va schimba atat timp cat indemnizatile de somaj din strainatate sunt mult mai mari decat salarile din tara.

"Cata vreme ajutorul de somaj in Spania este undeva intre 600 si 800 de euro, iar salariul mediu in Romania este undeva la 350 de euro, sa nu ne asteptam ca acesti oameni sa se intoarca foarte curand", a precizat Lazaroiu.

Sebastian Lazaroiu sustine insa ca principala cauza a deficitului fondului de pensii a fost provocata de Guvernul Tariceanu, care in anii 2007-2008 a marit pensiile cu 50%.

Pentru reechilibrarea sistemului de asigurari sociale, ministrul propune doua variante: cresterea varstei de pensionare la 65 de ani la femei si 67 la barbati si aducerea unor noi contributori, cum sunt freelanceri sau asociatiile familiale.

sursa: Antena3

foto: Intact Images

Rezervele valutare ale BNR au scazut in august cu 130 milioane euro... Francul elvetian continua sa se aprecieze. Euro si yenul scad fata de dolar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x