Antena Căutare

BP ofera 30 de miliarde de dolari pentru a cumpara bunavointa oligarhilor

Gigantul petrolier britanic BP va incerca sa cumpere cei 50% pe care nu-i detine la TNK-BP, al treilea producator rus de titei, pentru a debloca planurile de a face un schimb de actiuni cu Rosneft, cea mai mare companie rusa din domeniul titeiului, si care e detinuta de stat.

Noua oferta ar putea ajunge la 30 de miliarde de dolari, si ar putea consta atat in bani, cat si actiuni la BP si Rosneft scrie Bloomberg, care citeaza doua persoane ce au cunostinta de negocieri. Astazi expira termenul-limita pentru deblocarea tranzactiei.

Rosneft ar putea participa in cumpararea jumatatii respective iar guvernul va trebui sa fie de acord cu orice intelegere.

Cine sunt oligarhii

Cei patru oligarhi rusi ai petrolului sunt Mihail Fridman, Viktor Vekselberg, German Khan si Len Blavatnik si sunt uniti sub umbrela holdingului AAR (Alpha Acces Renova).

Alianta pe care BP o planuieste cu Rosneft un schimb de actiuni astfel incat compania rusa va ajunge la o detinere de 5% din gigantul britanic, in vreme ce BP isi va majora participatia la Rosneft de la 1,3% la 10,8%, tranzactie evaluata acum cateva luni la 7,8 miliarde de dolari. Miza o reprezinta explorarea Arcticii.

BP si AAR au pus bazele TNK-BP in 2003 ca o companie mixta, avand suportul lui Vladimir Putin, pe atunci presedinte.

Tot articolul, in Jurnalul National

Foto:ibtimes.com

Emil Boc: "Ajutor de incalzire vor primi doar familiile cu venit net pe membru sub 850 de lei"... Romania, locul 6 in UE la avansul exporturilor. La importuri, locul 10!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x