Antena Căutare

Bucurestiul, "capitala" impozitelor pe munca

Bucuresti, orasul paradoxurilor. Unul dintre cele mai ieftine orase din lume are printre cele mai mari impozite pe munca.

Mai mult de un sfert din leafa unui bucurestean se duce pe taxe si asigurari sociale. Asta inseamna dublul sumei platite de un moscovit si cu mult peste impozitele suportate de un locuitor din Zurich, al doilea cel mai scump oras al lumii.

Astfel, Bucurestiul este cel mai ieftin oras din lume, intr-un clasament cu 72 de metropole, realizat de CIO Wealth Management Research. Dar nu pentru romani. In timp ce preturile ne plaseaza pe locul 70, intre Mumbai si Manila, cam pe ultimele locuri ne aflam si la nivelul salariilor si la puterea de cumparare. Mai mult, taxarea muncii este printre cele mai mari, respectiv 29%.

"Aceasta impozitare mare este explicata de dezechilibrul semnificativ dintre numarul de persoane active si numarul mare de pers asistate social (...) In momentul de fata varsta efectiva de pensionare e de 56 de ani, ceea ce face ca Romania sa fie tara cu cei mai tineri pensionari", a declarat analistul financiar Radu Craciun.

Iar ja salarii suntem intre Bangkok si Beijing. Iar daca vorbim despre europeni, atunci ne apropiem doar de vecinii bulgari. Un mecanic auto bucurestean munceste 43 de ore pe saptamana si castiga 6.300 de dolari pe an, de exemplu. Daca ar merge in Barcelona, ar castiga de patru ori mai mult.

Cei cu studii universitare sunt si mai dezavantajati. Un analist financiar din Bucuresti, de pilda, nu ajunge nici la 10.000 de dolari pe an. Un salariu similar are un analist din Kiev, in timp ce la Sofia salariul ajunge la 17.0000 de dolari pe an.

In privinta multor preturi insa, ne putem compara cu marile metropole ale lunii. Astfel, bucurestenii care se muta in casa noua si au nevoie de frigider, televizor si aspirator achita la fel de mult ca un locuitor din New York. Fac insa un efort mult mai mare. Salariul de la noi este de opt ori mai mic fata de venitul americanului.

Totusi, in privinta produselor alimentare, dar si a seviciilor turistice, Capitala este o destinatie ideala pentru straini. Strainii care ajung la noi nu au niciun motiv sa se gandeasca la alte destinatii. La noi e de departe cel mai ieftin. Pentru un weekend la Bucuresti, un turist cheltuieste 370 de dolari. In timp ce la vecinii din Budapesta, aceeasi vacanta este de doua ori mai scumpa. Iar la Londra, aproape de trei ori.

Hala Matache, mutata cu 37m si 20cm: Bulevard, intre Guvern si Parlament... Romania va cumpara avioane F16 second hand din Portugalia ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x