Antena Căutare

Bulgaria si Cehia refuza sa participe la salvarea zonei euro

Ministerul de Finante de la Sofia a anuntat ca Bulgaria refuza sa participe la programe de finantare destinate tarilor "indisciplinate financiar", printr-o contributie suplimentara la FMI. Iar guvernatorul Bancii Centrale a Cehiei a declarat ca un credit de la Cehia catre FMI ar bloca rezervele tarii.

"In 2007, Bulgaria a terminat de platit obligatiile catre FMI. Bulgaria nu are niciun angajament financiar fata de institutie si nu intentioneaza sa se implice in vreunul. Relatiile Bulgariei cu Fondul se dezvolta in sensul cooperarii generale dintre institutie si membrii sai, FMI deruland evaluari anuale ale performantelor indicatorilor macroeconomici", se arata intr-un comunicat al ministerului bulgar de Finante, citat de AFP.

Liderii europeni au convenit ca statele membre UE sa acorde FMI imprumuturi in valoare totala de 200 miliarde euro, pentru a combate criza din zona euro.

Din aceasta suma, 150 miliarde euro ar trebui sa vina de la tarile din zona euro, iar 50 miliarde euro, de la statele UE din afara ei, cu exceptia celor care au acorduri in derulare.

De asemenea, dintre statele zonei euro, Grecia, Irlanda si Portugalia nu vor participa la programul de imprumuturi pentru FMI, deoarece au acorduri in derulare cu Fondul.

Dintre tarile din afara zonei euro, Danemarca, Polonia, Suedia si Cehia au acceptat sa participe la finantarea FMI, insa guvernatorul bancii centrale cehe considera ca imprumutul de 3,5 miliarde euro presupus de acest angajament ar eroda prea mult din rezervele valutare ale tarii.

Foto: Intactimages / EPA

Fitch: Romania, printre tarile expuse la criza, dar mai putin decat alte state europene... Guvernul vrea sa contruiasca spitale si penitenciare public-private...
Focaccia simplă de casă. Rețetă de pâine din bucătăria italiană
Atunci când ți-e poftă de pâine preparată în casă, cu siguranță te gândești care ar fi...
Horoscopul zilei de 31 martie 2023. Leii sunt plini de energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 martie 2023 spune că nativii din zodia Leilor nor avea parte de o zi...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2023. Taurii vor avea parte de o nouă poveste de iubire
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x