Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Bulgaria vrea ca pretul la carburanti sa depinda de puterea de cumparare

Bulgaria va propune la Bruxelles ca accizele la carburanti sa fie stabilite in functie de nivelul de trai din fiecare stat membru al Uniunii Europene, considerand incorect ca tarile mai sarace sa fie obligate sa practice acelasi nivel al taxei ca cele bogate.

Guvernul de la Sofia a intentionat, dupa modelul Frantei, sa reduca accizele la carburanti din cauza preturilor mari ale carburantilor, dar nu a putut sa faca acest lucru din cauza faptului ca nivelul din Bulgaria al acestor taxe este sub pragul minim acceptat in UE, relateaza Mediafabx.

"Voi ridica aceasta problema si voi insista sa fie introduse noi niveluri ale accizelor, in functie de standardele de viata din fiecare stat membru, la prima intalnire cu colegii mei la Bruxelles", a declarat ministrul Economiei si Energiei, Delian Dobrev.

Politicieni si analisti din Bulgaria au comentat ca nu este corect ca tarile sarace sa fie obligate sa aplice aceleasi accize ca statele bogate, ei considerand ca preturile mari ale carburantilor ingradesc libertatea de miscare a oamenilor si a marfurilor.

Guvernul francez a decis marti reducerea pentru trei luni a accizelor la carburanti, masura care va avea ca efect imediat scaderea cu 6 eurocenti a preturilor la pompe, urmand ca ulterior sa fie introdus un mecanism permanent de control al cresterii preturilor.

Decizia a fost criticata miercuri de guvernul si presa din Germania, care considera ca masura din Franta este ineficienta pe termen lung.

sursa: Income Magazine

foto: Intact Images

Recomandari