Antena Căutare

Calitatea activelor bancilor din Romania s-ar putea inrautati in 2012

Potrivit unui Raport al agentiei de evaluare financiara Fitch, calitatea activelor din sistemul bancar romanesc este slaba si s-ar putea inrautati anul urmator, trend comun in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, in contextul impactului crizei din zona euro.


Calitatea activelor s-a aflat in acest an pe un trend negativ in majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est, din cauza cresterii lente a economiei si a somajului (Bulgaria, Romania, Polonia, Cehia si Slovacia).

In Ungaria, Romania si partial Polonia acest trend a fost exacerbat de deprecierea monedelor locale. Expunerea pe sectorul spatiilor comerciale a fost o problema in aproape toata regiunea. Fitch se asteapta ca ponderea creditelor neperformante in portofoliul total de imprumuturi sa atinga maximul cel mai tarziu anul urmator. Din cauza incetinirii economice din zona euro, si in consecinta in Europa Centrala si de Est, Fitch se asteapta ca imprumuturile neperformante sa continue sa creasca anul urmator. In plus, o agravare a crizei in uniunea monetara ar conduce la o deteriorare mai puternica a trendurilor calitatii activelor in Europa Centrala si de Est.

Perspectiva comuna a sectorului bancar din regiune ramane stabila, dar este afectata de incetinirea cresterii economice, inrautatirea calitatii activelor si eventuale probleme de finantare. Riscurile sunt mai mari in Slovenia si Ungaria. In Bulgaria, Romania si Croatia trendurile negative s-au mentinut, insa cele trei tari isi pastreaza o anumita flexibilitate in a absorbi socuri. Pentru bancile din Polonia, Cehia si Slovacia, perspectiva stabila reflecta o situatie mai buna a activelor, finantarii si rezultatelor.

Fitch evalueaza calitatea sectorului bancar din Romania cu rating "D", pe o scara de la "A" (cea mai ridicata) la "E" (cea mai scazuta), la fel ca alte patru tari din totalul celor opt analizate. Polonia, Cehia si Slovacia au toate calificativul "C".

Marile grupuri bancare active in regiune, intre care cele mai importante sunt UniCredit, Raiffeisen Bank International, Erste Group Bank, Intesa Sanpaolo si Société Générale, isi vor mentine in mare parte prezenta in regiune si isi vor sustine subsidiarele, daca va fi necesar, insa vor distribui mai strict capital si finantare, se arata in raport. Bancile mai mici ar putea lua in calcul eventuale retrageri din regiune, dar vanzarile de active, chiar si pe piete mai atractive, va fi dificila fara o eventuala calmare a crizei financiare.

sursa: Financiarul.ro

Sistemul bancar european se zguduie din temelii: O banca din Letonia, la un pas de colaps... Angela Merkel: "Iesirea din criza datoriilor va dura ani"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x