In marile ansambluri rezidentiale din interiorul Capitalei pretul mediu al locuintelor noi a scazut in prima jumatate cu o medie de 10%, potrivit datelor colectate de Colliers International. Cu toate acestea, oferta prezentata de catre dezvoltatori se mentine inca la un pret ridicat, cu aproximativ 20% peste media inregistrata pe segmentul locuintelor vechi. In pofida diminuarii drastice a vanzarilor, dezvoltatorii cu stoc de locuinte disponibile nu dau semne ca ar fi dispusi sa mai taie din pret.
De ce nu vand
In pofida avantajelor certe ale unei locuinte noi comparativ cu una construita in anii 1970-1980, putini sunt acei dezvoltatori din Bucuresti care sa ofere mai mult decat niste garsoniere in aceasta marja de pret. De aceea, in mod automat, segmentul de clienti focusati pe locuintele cu doua camere la pret de maximum 60.000 de euro este nevoit sa se orienteze catre piata secundara, adica a apartamentelor vechi. In prezent, in majoritatea cartierelor foste muncitoresti, dar si in cele semicentrale se pot gasi oferte de locuinte in plaja de preturi mentionata. De fapt, expresia „se pot gasi" este un eufemism pentru ca oferta reala este mai mult decat excedentara. Imaginea este total diferita in tabloul cu dezvoltatorii rezidentiali. Din varii motive (marja rentabilitatii tintita sau asteptarea unor vremuri mai bune) acestia au mentinut preturile ridicate fiind, astfel, aproape autoexclusi din piata tranzactiilor cu apartamente. Singurii vanzatori care indraznesc sa concureze segmentul locuintelor vechi din Bucuresti sunt dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale de la periferia Capitalei. „Conditiile de piata s-au schimbat mult in ultimii doi ani, la fel si bugetele potentialilor cumparatori.
Intelegem situatia acestora si de aceea incercam sa reducem preturile locuintelor pe care le dezvoltam, astfel incat sa fie accesibile unei plaje cat mai mari de clienti. Fata de pretul de lista initial pentru locuintele din Sydney am facut o reducere permanenta de pana la 45%", declara Andrew Prelea, CEO South Pacific Group, dezvoltatorul ansamblurilor Sydney (Tunari) si Brookland (Pipera).
Citeste articolul complet pe Financiarul.com