Dacă pentru unii canicula de afară e motiv de mare supărare, pentru alţii e motiv de bucurie! Un producători de îngheţată din Harghita este în al nouălea cer. Temperaturile ridicate i-au dublat comenzile, deci şi câştigul.
„E bună, e bună! Foarte bună! Cu căldura asta pică bine îngheţata!”, spun clienții.
Asta ştiu şi conducătorii unei făbrici de lângă Ordoheiu Secuiesc. S-au dublat comenzile, aşa că muncitorii lucrează la foc continuu ca să satisfacă cererea dublată de caniculă.
Însă, până a se ambala îngheţata, e cale lungă. Mai întâi se amestecă ingredientele. Materiile prime se cântăresc după care se se dozează în cazanele de fierbere. Se amestecă, se pasteurizează la 80 de grade, după care se omogenizează la o presiune foarte ridicată.
Un întreg proces complex!
Compoziţia rezultată se lasă la maturat câteva ore.După minim 4 ore la 2 grade se realizează maturarea. După maturare, compoziţia se bagă într-un congelator de mare capacitate la minus 40 de grade Celsius. Ca, la urmă, să fie împachetata sub diferite forme.
Muncitorii spun că şi ei iubesc îngheţata, dar mai ales răcoarea din interiorul fabricii. Mai greu este pentru bărbatul care lucrează la depozitul de congelare, unde sunt permanent minus 40 de grade Celsius. Pentru el, tot timpul este iarnă siberiană.
Şi, dacă tot i se pare că este foarte cald, bărbatul simte nevoia să se răcorească. Bineînţeles, cu o îngheţată făcută la fabrica în care lucrează
Veste importantă pentru români! Ministerul Muncii: Pensiile de serviciu nu vor mai putea depăși salariile nete!...