- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Îi numeri pe degete pe crescătorii de iepuri din România. Tot mai mulți fug de acest tip de afacere, pe motiv că românul obișnuiește să consume orice alt tip de carne, pui, porc, mai puțin cea de iepure. Asta în ciuda faptului că pentru a pune pe picioare o mică fermă de iepuri investiția nu este deloc mare.
Un inginer zootehnist din localitatea Ruginoasa, județul Sălaj, a reușit să-și creeze propria afacere pornind cu 12 iepuri, pe care i-a crescut și i-a înmulțit. La început, omul asigura din producția proprie consumul de carne pentru familie. Mai apoi, și-a extins producția prin tot mai multe exemplare.
Investiție mică în primele exemplare
Marius Coblișan a povestit pentru publicația de profil agrointel.ro cum a pornit afacerea sa cu iepuri, ce presupune o astfel de afacere, cât de ușor sau de greu se cresc iepurii, dar și cât a durat până a obținut prima data profit.
Bărbatul susține că iepurii de carne nu necesită îngrijiri sau un mediu special, însă faptul că în România nu există abatoare autorizate, afacerea cu iepuri e tot mai greu de susținut.
Prețul unui iepure pornește de la 15 lei/bucata
„Am pornit cumpărând 20 de iepuri aşa-zişi ţărăneşti, iepuri pe care îi ştiţi de prin gospodăriile ţăranilor. Am depus la consiliul judeţean două proiecte pentru două hale care au fost autorizate şi au primit toate avizele necesare. Afacerea o gândeam şi atunci şi acum ca fiind una cu dezvoltare permanentă. Cele două proiecte depuse sunt conform cerinţelor Uniunii Europene cu asigurarea standardelor de igienă şi de bunsăastare a animalelor. Încă sper să ajung la amploarea unei afaceri intensive de creştere a iepurilor pentru carne”, a precizat Marius Coblişan.
Un iepure viu, cumpărat dintr-o sursă autorizată, cu toate vaccinurile asigurate costă în jur de 25 de lei cu TVA inclus. Însă există şi varianta mai puţin recomandată de a cumpăra iepurii de pe piaţa liberă, nevaccinaţi, la doar 15 lei/bucată, mai scrie sursa citată.
Câștigul se reinvestește la început
Primul câștig pentru proprietarul minifermei de iepuri a fost asigurarea necesarului de carne în familie. Mai apoi, primii bani obținuți din afacerea cu iepuri n-au fost puși “la saltea”, ci reinvestiți. A cumpărat în continuare iepuri de carne, i-a înmulțit, reușit astfel să obțină, prin încrucișări, hibrid de carne.
A folosit iepurele comun „ţărănesc” pe care l-a încrucişat cu rase de la nivelul mic până la greu. A folosit pentru hibridul de carne iepuri din rasa Neoozelandez alb şi roşu, Chincilla şi Uriaşul belgian alb.
Costuri pentru hrană, vaccinuri și alte cheluieli
Pe lângă cheltuielile pentru hrană, mai există cele pentru a vaccina fiecare exemplar, pentru a fi sigur de sănătatea cărnii de consum.
INS: Rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut în august la 3,8%... Bursa Nasdaq limitează listările companiilor chineze mici, prin înăsprirea restricţiilor...