Antena Căutare

Cat de vulnerabila este Romania la noua criza economica

Reducerea ratingului SUA nu este o veste buna nici pentru Romania, o economie mica cu multe probleme inca nerezolvate. Chiar daca masura luata de agentia de rating pare a fi "un joc de picioare impotriva lui Obama", problema deficitelor in crestere si cea a datoriilor suverane excesive sunt realitati care ingrijoreaza lumea.

"Daca vine o a doua recesiune in SUA, vom vedea si noi in Romania o noua recesiune", considera Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Vestea buna este ca retrogradarea ratingului SUA nu va avea un efect direct in Romania pe termen scurt. Este nevoie ca SUA sa intre intr-o noua recesiune ca economia sa se cutremure la Bucuresti. Pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control, este nevoie ca in anul electoral 2012 sa se evite pomenile electorale care toaca bugetul si ne condamna la o criza crunta, fara precedent.

"Poate ca anul electoral 2012 nu va strica ceea ce s-a realizat cu atata chin si cu atata efort. Dar ca sa se intample asa va trebui ca partidele politice in lunga campanie electorala din 2012 sa nu se mai infrunte in promisiuni si pomeni electorale si in programe rationale de iesire a Romaniei din criza", spune Adrian Vasilescu, care precizeaza ca vorbeste in nume propriu.

Pe termen scurt, problemele SUA par sa nu ne atinga in mod direct. "Noi suntem intr-o criza a noastra care se manifesta mai puternic sau mai putin puternic in functie de situatia externa. Insa retrogradarea SUA de Standard & Poor's este un joc de picioare impotriva lui Obama, nu este o decizie serioasa", considera analistul economic Ilie Serbanescu.

Acesta a mai precizat insa ca situatia din America este serioasa si problemele de acolo raman o amenintare. "Suntem vulnerabili pentru ca avem problemele noastre intrinseci, insa o legatura directa nu poate fi stabilta. Sigur ca la noi criza se manifesta mai puternic sau mai slab in functie de situatia externa", a mai precizat Ilie Serbanescu.

Romanii nu au de ce sa-si faca griji in ceea ce priveste cursul de schimb leu-euro. "Va depinde de domnul Isarescu. Ce sa va spun? Mai absurd ca de doi ani economia s-a prabusit, iar cursul s-a apreciat nu exista. Adica, poate sa se intample orice cu cursul de schimb, nu vad ce rost mai are piata, piata nu mai exista", a explicat Serbanescu.

Citeste articolul integral in Jurnalul!

Foto: Intact Images

Investitorii se tem ca dupa "Marea recesiune 1" ar putea urma "Marea recesiune 2"... Eliminarea subventiilor la caldura va creste inflatia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x