Antena Căutare

Ce ascunde scrisoarea cu FMI

Guvernul isi mentine angajamentul de a concedia 74.000 de bugetari pana la sfarsitul anului, dupa ce a disponibilizat pana acum 27.000 de salariati iar anul viitor va concedia alti 15.000 de angajati. Pensiile vor fi mentinute la acelasi nivel si vor fi eliminate al 13-lea salariu, primele de vacanta si subventiile de incalzire. Salariile bugetarilor vor fi aliniate cu cele de la privat

Pierderile celor zece companii de stat monitorizate vor fi limitate pana la 4 miliarde de lei la finele anului. Sunt doar cateva dintre angajamentele pe care Executivul le-a luat fata de FMI, potrivit memorandumului tehnic atasat scrisorii suplimentare de intentie la acordul cu FMI, obtinut de Mediafax.

"Eforturile noastre de ajustare fiscala din restul anului 2010 vor fi sustinute de pachetul de ajustari adoptat recent (reprezentand 4,6% din PIB pe baze anuale)", se arata in documentul citat. Pachetul de ajustari cuprinde majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%, reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a majoritatii beneficiilor sociale, dar si continuarea disponibilizarilor, prin concedierea a 74.000 de angajati.

"Prin noua lege se va asigura ca structura de clasificare salariala este simplificata, iar platile vor fi legate in principal de responsabilitatile la locul de munca si de calificare. Noul sistem de salarizare va fi evaluat in raport cu salariile din sectorul privat, printr-un studiu al salariilor, pentru a se asigura ca salariile din sectorul public sunt in general aliniate la conditiile actuale de pe piata muncii, in limita constrangerilor", se arata in documentul citat, in care noua lege a salarizarii unitare ocupa un capitol aparte la sectiunea "conditionari". Totodata, legea salarizarii va introduce o limita de 30% a cheltuielilor de personal, altele decat cele cu salariile, si va limita sporurile individuale.

Guvernul a promis FMI ca nu va trimite Parlamentului modificarile la Legea salarizarii inainte de a primi avizul institutiei internationale si al CE si ca modificarile vor fi adoptate pana la sfarsitul lunii octombrie.

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Foto: Intact Images

Leul se apreciaza fata de euro si dolar... El Pais: Romania se apropie de faliment...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x