Antena Căutare

Ce permite si ce nu permite bancilor OUG 50

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a publicat ieri raspunsuri la cele mai importante neclaritati pe care clientii cu credite la banci le-au adresat institutiei. Unele raspunsuri scutesc multi clienti de timp si bani, pentru ca astfel afla ca bancile au voie sa le modifice anumite clauze din contractele initiale, chiar daca nu sunt de acord.

Cei care au refuzat sa semneze actele aditionale la contract pe motiv ca li s-a majorat marja fixa fata de contractul initial au aflat ca banca avea dreptul sa faca acest lucru. Nu se explica insa care este procedura legala prin care unui client i se poate modifica marja bancii fara acordul sau. Argumentul ca rata ramane la fel nu sta in picioare, avand in vedere ca in viitor va creste.

"Ordonanta a fortat bancile sa foloseasca (la calcularea ratelor, n.r.) doar Euribor plus o marja si s-a crezut ca astfel clientii stiu cum stau, dar au uitat ca 70% din credite sunt in euro. Euribor este acum la minim si sigur va creste, astfel ca va creste si rata pentru clienti. (...) Ordonanta este gresita si nu este in avantajul clientului", a afirmat presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

In schimb, toti cei care au refuzat sa semneze noile contracte pe motiv ca banca le-a introdus in contract un nou comision prevazut in mod expres de OUG 50/2010, dar pe care nu il aveau in contractul initial au aflat ca banca nu avea dreptul sa le faca o astfel de propunere.

CITESTE toate raspunsurile ANPC la intrebarile clientilor!

Sursa: Jurnalul National

Romania a primit cea de-a treia transa din imprumutul de la UE... Imprumutul de la FMI va costa fiecare angajat 4.600 €. Suma ar putea creste!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x