Antena Căutare

Cel mai vanat post al momentului de pe piata de capital aduce venituri de 80.000 euro pe an

Alegerile pentru locul vacant din Consiliul de administratie de la SIF Moldova a provocat interesul unor sefi sau fosti sefi din fruntea unor institutii – cheie ale statului.

Astfel, in total pana astazi si-au depus candidatura opt nume, unul cu mai multa greutate decat altul: presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) - Mircea Oancea, fostul presedinte al Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) si al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea - Mircea Ursache, fostul vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si membru in boardul Bursei de la Sibiu (Sibex) - Paul Miclaus, fratele deputatului PSD Viorel Hrebenciuc - Laurentiu Hrebenciuc, in prezent director la Eximbank, Mihai Chisu - broker la IFB Finwest, Serban Marin Valentin - seful departamentului de tranzactionare in cadrul firmei de brokeraj Unicredit CA IB Securities, Andrei Sfaraiala - director corporate finance BT Securities si Mihail Radu, fost vicepresedinte al CNVM la sfarsitul anilor '90 si presedintele centrului de pregatire financiara Millenium.

Miza pusa in joc este importanta. Postul de administrator la SIF Moldova este platit cu 10.000 lei (2.300 de euro) pe luna, la care se adauga bonusuri aferente cotei de participatiei la profit, care anul trecut s-au ridicat la 220.000 lei (52.000 euro) in cazul fiecarui administrator, ceea ce ridica pachetul financiar la nivelul de 80.000 euro pe an.

In acest an insa, societatea de investitii va realiza un profit substantial din tranzactia prin care isi vinde pachetul de 6% din BCR catre austriecii de la Erste. Tranzactia va avea de altfel un impact asupra rezultatelor SIF Moldova pana in 2013 cand va expira mandatul noului administrator.

Mai mult, are un cuvant greu de spus in administrarea unui portofoliu de active in valoare de circa 250 mil. Euro. Dupa vanzarea actiunilor la BCR, SIF Moldova va detine circa 1% din Erste, proprietarul celei mai mari banci de pe piata locala. In plus, SIF Moldova mai are participatii la alte doua mari banci din Top 3, BRD si Banca Transilvania.

"Salariul lunar al unui membru in CA este de aproape 10.000 de lei (2.300 de euro - n.red), dar la nivelul acesta de reprezentare nu cred ca acesta este motivul pentru care atat de multi si-au depus candidatura. Eu sunt deosebit de bucuros ca sunt atatia candidati, care fara exceptie, sunt oameni din piata, si dincolo de interesul pentru a intra in management, ne pot ajuta in valorificarea oportunitatilor care apar pe piata", a comentat Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova.

Dincolo de salariul lunar, membrii in consiliul de administratie al SIF Moldova mai castiga si din participarea la profit. Astfel, anul trecut, cei sapte membri ai CA-ului au mai incasat 1,54 milioane de lei (365.000 de euro), reprezentand 1,6% din profitul pe 2010 al societatii.

Pe primele noua luni din 2011, SIF Moldova a obtinut un profit de 71,6 mil. lei (17 mil. euro), dar acesta va creste cu castigul pe care-l va obtine societatea din vanzarea actiunilor de la BCR.

Oficialii societatii spun ca nu pot estima cat va fi profitul final al societatii la sfarsitul anului, in conditiile in care trebuie vazut cat va impozita statul din aceasta tranzactie. Conducerea SIF Transilvania, singura societate de investitii care poate face toata tranzactia cu Erste in acest an, estima ca profitul net din aceasta tranzactie ar fi in jurul a 98 milioane de lei (22,5 milioane de euro).

SIF Moldova pe de alta parte a cerut clarificari CNVM pentru a vedea exact cat poate vinde din BCR in acest an, intentia societatii fiind sa renunte in 2011 la maximum 4,2% din actiunile BCR. Totusi, chiar si in scenariul pesimist, in care nu ar putea vinde decat un pachet de 1,47%, adica un sfert din cat vinde SIF Transilvania, ar insemna un profit de circa 25 milioane de lei (5,7 milioane de euro) din aceasta tranzactie, ceea ce ar urca profitul pe tot anul la aproape 100 milioane de lei (23 milioane de euro).

Daca societatea va acorda la fel ca anul trecut 1,6% administratorilor ca participare la profit ar insemna ca fiecare membru in CA va primi 54.000 de euro. Impreuna cu salariul lunar, veniturile administratorilor ar depasi astfel 80.000 de euro pentru intreg anul.

Noul administrator al SIF Moldova va fi ales in AGA din 26/28 noiembrie, cand actionarii societatii sunt chemati sa aprobe si tranzactia cu Erste. Restul SIF-urilor au primit aprobarea actionarilor pentru a vinde actiunile de la BCR.

Actionarii SIF Banat-Crisana (SIF1) au aprobat chiar azi, la a doua convocare, tranzactia cu Erste. Austriecii vor cumpara in final de de la SIF-uri un pachet de 30,12% din BCR, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 440 milioane de euro.

Sursa: Antena3

In primele 6 luni, romanii au cumparat mai putin si mai prost, dar mai scump... Nouriel Roubini, "profetul crizei", spune cum va fi sacrificata Grecia ca sa scape Italia si Spania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x