Antena Căutare

Cererea pentru creditele de consum a crescut cu 60%

Romanii s-au intors la imprumuturile de nevoi personale. Dupa trei ani de inghet, cererea pentru creditele de consum a crescut cu peste 60% in ultimele doua luni. Bancherii sunt insa mai zgarciti cu banii lor. Sumele imprumutate sunt mai mici si trebuie inapoiate mai repede.

Numarul celor care au cerut un imprumut a crescut considerabil in ultimele doua luni: cu mai mult de 60% fata de inceputul anului. Asta desi, la ghiseele bancilor, creditele de consum s-au schimbat radical, iar suma imprumutata este mai mica.

Cele mai avantajoase credite, spun bancherii, sunt cele in lei cu dobanda fixa. Iar ofertele promovate de banci sunt croite dupa aceste reguli. De exemplu, o persoana cu un venit de 2500 de lei pe luna poate primi, in medie, un imprumut de 17.500 de lei. Plateste pentru acesta o dobanda fixa de 15%, asa ca rata lunara, timp de 5 ani, va fi de pana la 416 de lei. Pe hartie, calculul arata bine. Doritorii trebuie insa sa treaca de testele bancherilor.

"Cu siguranta bancile au invatat din greselile facute in trecut si se uita un pic mai atent sau sunt anumite verificari pe care le efectueaza in plus", spune un director pe produse de retail, Marius Istrati.

Se uita, ma ales, la gradul de indatorare. Nu trebuie sa fie mai mare 35%. Asa ca este greu pentru o persoana cu venituri mici sa se imprumute, mai ales ca noile norme BNR impune rambursarea creditului in 5 ani si nu in 10, cum era pana anul trecut.

"Normele vor fi destul de restrictive, destul de exigente si nu vor permite decat acelor persoane care au capacitate de rambursare", a declarat analistul financiar, Ionel Blanculescu.

Pe cale de disparitie sunt insa creditele ipotecare. De frica executarilor silite, putini sunt romanii care mai gireaza cu bunurile pentru credite bancare.

UE propune masuri drastice: Toate pachetele de tigari ar putea arata la fel!... Studiu: Cine fura cel mai mult in Grecia?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x