Antena Căutare

China arunca in aer preturile la materii prime: cupru +35%, cauciuc +89%, platina +30%

Indicele global al preturilor a avansat cu 30% anual. Analistii estimeaza ca pana la sfarsitul anului metalul galben va fi cotat cu 1.800 $/uncie.

Recordul a fost doborat. In aprilie 2011, preturile materiilor prime au depasit maximul atins in iulie 2008. Este concluzia raportului anual „Cyclope", foarte asteptat de mediile de afaceri, care descifreaza evolutia pietelor produselor de baza.

„Niciodata preturile nu au fost atat de ridicate. Ne aflam in inima unui soc pe pietele mondiale, cel mai important incepand din anii 1970", avertizeaza Philippe Chalmin, coautorul lucrarii.

„Indicele global al preturilor a avansat cu 30% pe an", si-a argumentat el afirmatia, subliniind ca „superciclul" de crestere a preturilor nu s-a incheiat, in pofida fazelor de ajustare constatate de la sfarsitul lunii aprilie. Ultimii 10 ani, a explicat el, au inregistrat o mutatie majora, marcand trecerea de la stabil la instabil.

„A sosit vremea instabilitatii absolute", a avertizat Chalmin. Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta cel al cauciucului natural, a carui valoare a crescut de patru ori in 24 de luni, cu cel mai puternic avans anual la categoria ma­te­riilor prime, de +89%. In decembrie 2010 pretul cauciu­cului a depasit pragul istoric, urcand la 4.850 $/tona, dupa ce a scazut, in decembrie 2008, la cea mai joasa valoare inregistrata vreodata, de 1.100 $/tona.

„Cererea sustinuta a con­tinentului asiatic, in special a Chinei, noul lider mondial al sectorului auto inaintea Statelor Unite si cel mai mare consu­mator de pneuri, explica acest progres", precizeaza autorii raportului.

Fenomenele meteorologice, marea enigma

Nici metalele nu au fost ocolite de aceasta euforie, domeniu unde de departe se distinge cuprul. Barometrul pietei metalelor de baza a reactionat la fiecare semn de redresare mondiala, un rol major jucandu-l China, al carei apetit nu cunoaste limite.

In mai 2010, cuprul era cotat cu 8.000 $/tona, pentru ca in urmatoarele doua luni sa piarda 2.000 $, ca apoi sa incheie anul la 9.960 $/tona.

Tot articolul, in Financiarul

Radu Berceanu: Proiectul "Autostrada Transilvania" a fost si este o prostie... Petrom a ajuns la un acord cu ANRM pentru reinnoirea licentelor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x