Antena Căutare

China înregistrează prima contracţie din ultimii 30 de ani a producţiei industriale din cauza noului coronavirus

China a dezvăluit luni o serie de indicatori sumbri în ianuarie şi februarie, pe fondul pandemiei de covid-19 - producţia industrială s-a contractat pentru prima oară în aproape 30 de ani, iar vânzările en detail s-au prăbuşit, relatează AFP.

Producţia industrială a înregistrat o scădere de 13,5% în decurs de un an, faţă de +6,9% în decembrie.

Vânzările cu amănuntul, un reflex al consumatorilor, au scăzut cu 20,5% faţă de primele luni din 2019, a anunţat Biroul Naţional chinez de Statistică.

”Epidemia noului coronavirus a pătat activitatea economică în primele două luni ale anului”, a recunoscut Biroul. ”Însă, în mod general, consecinţele pe termen scurt sunt (...) gestionabile”, a nuanţat organismul într-un comunicat.

Aceste rezultate sunt însă mai catastrofale decât previziunile unor analişti intervievaţi de agenţia financiară Bloomberg. Aceştia din urmă mizau pe o contracţie de doar 3% a producţiei industriale şi de 4% a vânzărilor en detail.

Publicarea acestor indicatori intervine în contextul în care China s-a angajat într-o luptă împotriva noului coronavirus în care economia chineză practic a fost paralizată, în februarie, de măsurile împotriva epidemiei luate de Beijing.

În vederea susţinerii economiei, Banca centrală chineză a anunţat luni o scădere a ratei de rezervă obligatorii a băncilor de la o jumătate de punct procentual la un punct procentual.

Acest demers urmează să permită ”eliberarea” a 550 de miliarde de yuani (70,6 miliarde de uro).

Banca centrală chineză speră astfel să încurajeze băncile comerciale să ofere mai multe credite întreprinderilor, în vederea susţinerii economiei reale.

Sursa : news.ro

Ciolacu propune ca Guvernul să ia mai multe măsuri de sprijin pentru populaţie şi pentru firmele afectate de coronavirus... Dan Suciu, BNR: "Nu recomandăm nimănui să se panicheze, să meargă la bancomat să scoată bani"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x