Antena Căutare

China înregistrează prima contracţie din ultimii 30 de ani a producţiei industriale din cauza noului coronavirus

China a dezvăluit luni o serie de indicatori sumbri în ianuarie şi februarie, pe fondul pandemiei de covid-19 - producţia industrială s-a contractat pentru prima oară în aproape 30 de ani, iar vânzările en detail s-au prăbuşit, relatează AFP.

Producţia industrială a înregistrat o scădere de 13,5% în decurs de un an, faţă de +6,9% în decembrie.

Vânzările cu amănuntul, un reflex al consumatorilor, au scăzut cu 20,5% faţă de primele luni din 2019, a anunţat Biroul Naţional chinez de Statistică.

”Epidemia noului coronavirus a pătat activitatea economică în primele două luni ale anului”, a recunoscut Biroul. ”Însă, în mod general, consecinţele pe termen scurt sunt (...) gestionabile”, a nuanţat organismul într-un comunicat.

Aceste rezultate sunt însă mai catastrofale decât previziunile unor analişti intervievaţi de agenţia financiară Bloomberg. Aceştia din urmă mizau pe o contracţie de doar 3% a producţiei industriale şi de 4% a vânzărilor en detail.

Publicarea acestor indicatori intervine în contextul în care China s-a angajat într-o luptă împotriva noului coronavirus în care economia chineză practic a fost paralizată, în februarie, de măsurile împotriva epidemiei luate de Beijing.

În vederea susţinerii economiei, Banca centrală chineză a anunţat luni o scădere a ratei de rezervă obligatorii a băncilor de la o jumătate de punct procentual la un punct procentual.

Acest demers urmează să permită ”eliberarea” a 550 de miliarde de yuani (70,6 miliarde de uro).

Banca centrală chineză speră astfel să încurajeze băncile comerciale să ofere mai multe credite întreprinderilor, în vederea susţinerii economiei reale.

Sursa : news.ro

Ciolacu propune ca Guvernul să ia mai multe măsuri de sprijin pentru populaţie şi pentru firmele afectate de coronavirus... Dan Suciu, BNR: "Nu recomandăm nimănui să se panicheze, să meargă la bancomat să scoată bani"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x