Antena Căutare

CNADNR a refuzat privatizarea a trei societati

In acest an, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) are de efectuat plati in valoare de 1,4 miliarde de lei catre constructori, aflandu-se pe lista de top a companiilor de stat romanesti cu datorii fabuloase. Mai mult, in patru ani, cu un buget alocat de 9 miliarde de euro, investitiile companiei au ramas la nivelul oricarei tari din lumea a treia.

Cu toate acestea, CNADNR a ignorat chiar si cele mai la indemana solutii de a face rost de bani la buget. Pe principiul romanesc, nu dam vaca buna de muls!

Astfel, in urma acordului de imprumut dintre CNADNR si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) semnat in 2002, compania ar fi trebuit sa privatizeze trei dintre societatile la care era actionara. Conditia impusa de BERD pentru finantarea proiectului privind restructurarea sectorului de drumuri a fost simpla si clara: "CNADNR sa renunte la partile sociale detinute in toate companiile mixte". Nici in 2010 nu a fost indeplinita aceasta cerinta, fapt ce face ca proiectele care ar trebui finantate de BERD sa devina incet, dar sigur neeligibile.

Moftul romanesc ne va costa scump. Cele trei societati la care CNADNR ar fi trebuit sa renunte sunt: Plastidrum SRL, SC Sorocam SRL si SC Consit SA. In ciuda avertizarilor BERD, CNADNR nu a facut decat sa rateze trei privatizari pe bani frumosi, dar si sa puna in pericol viitoarele finantari de proiecte.

Tot ce a ramas din cerinta acordului sunt tomuri de hartie schimbate intre CNADNR si cele trei societati in care se tot cereau rapoarte de la an la an in vederea privatizarii. Daca in 2008 numai la Sorocam CNADNR detinea 13.230 de parti sociale cu o valoare nominala de 10.000 RON, iar la Consit 875 de actiuni cu o valoare nominala de 4.00 RON, in plin an 2010, compania ar mai lua bani, dar nu mai are pe ce.

Tot articolul, in Jurnalul National

Leul de depreciaza semnificativ fata de euro... Boc vrea sa reduca cotele pe salarii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x