Antena Căutare

Codul Fiscal, modificat de 10 ori in 8 luni

Guvernantii s-au jucat in acest an cu legislatia fiscala, fara a tine cont ca mediul de afaceri are nevoie de stabilitate. Schimbarile din „constitutia financiara“ au fost aplicate haotic, bulversand contribuabilii.



Masurile anuntate au fost adoptate peste noapte, s-au batut cap in cap unele cu altele, au produs confuzie si chiar pierderi mediului de afaceri. Cabinetul Boc este cat se poate de consecvent in a „promova" harababura fiscala si „promite" sa coordoneze in acelasi mod haotic economia.

Scandalul incasarii contributiilor sociale pentru activitatile independente este doar ultima dintre incurcaturile produse in acest an de aplicarea politicilor fiscale. Contribuabilii au fost nevoiti sa faca fata asaltului unor masuri luate in pripa, prost aplicate, inutile in unele cazuri, care le-au provocat nervi, pierderi de timp si chiar materiale.

De la inceputul anului si pana acum, legislatia a fost modificata de nu mai putin de 10 ori prin legi. Haosul legislativ a debutat chiar cu prima zi a acestui an. HG 1.620/2009, prin care s-au modificat normele metodologice ale Codului Fiscal au fost publicate in Monitorul Oficial pe 31 decembrie 2009, in conditiile in care cele mai multe dintre prevederile sale au intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie, adica din ziua urmatoare. Oamenii de afaceri au fost astfel luati prin surprindere si nu au avut timpul necesar pentru a se adapta.

De asemenea, declaratiile privind impozitul pe profitul obtinut pe 2009 ar fi trebuit certificate de catre un consultant fiscal si dupa aceea depuse la Finante, potrivit prevederilor Codului de Procedura Fiscala intrate in vigoare la inceputul anului. Obligatia a produs confuzie in randul contribuabililor, care au stat degeaba la cozi, dar si a functionarilor, deoarece nu se stiau exact procedurile si nu erau prevazute sanctiuni.

Pana la urma, fiecare firma a depus declaratiile de profit asa cum a vrut. Din cate se pare, cei care si-au certificat declaratiile au cheltuit bani degeaba. Pana acum, Finantele nici nu au atentionat in vreun fel firmele care nu au respectat legea si nici nu le-au pus in fruntea listei de controale, asa cum se anuntase.

Tot articolul in Financiarul!

Leul s-a depreciat in raport cu euro... Multi romani merg la cumparaturi in Serbia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x