Antena Căutare

Colosii de lux, ingropati in datorii

Proprietarii de malluri care au luat in urma cu doi-trei ani bani de la banci pentru a construi sau cumpara centre comerciale sunt acum in impas. Nu mai pot sa-si achite ratele. Pe de-o parte, chiriile la spatiile comerciale au scazut dramatic, pe de alta parte, exista malluri mai ales in tara in care mai mult de jumatate din spatiile comerciale sunt goale.


Pe de alta parte, nici o banca nu se grabeste sa execute un mall, pentru ca e de preferat sa restructurezi finantarea decat sa asiguri managementul acestuia.

In acest context, nu e de mirare ca in aceasta saptamana a fost vandut un mall cu doar un euro. Polus Center din Constanta a fost cumparat 85% de grupul austriac Immofinanz pentru un euro, dar va prelua datoriile de circa 40 de milioane de euro ale firmei dezvoltatoare. Immofinanz a preluat mallul de la compania TriGranit, controlata de catre Sandor Demjan, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Ungaria, care le-a mai vandut austriecilor si proiectul Polus Center din Cluj.

"Ma bucur ca am ajuns cu succes la un acord cu TriGranit cu privire la acest proiect, deoarece Immofinanz Group considera Romania un punct strategic pe harta sa. Polus Center Constanta reprezinta un punct de atractie pentru locuitorii Constantei, dar si pentru multi altii dat fiind faptul ca orasul, pe langa faptul ca este o destinatie turistica importanta, este si cel mai mare oras-port din Romania", a declarat Manfred Wiltschnigg, membru al Comitetului Executiv.

Un alt centru comercial vandut chiar in ziua deschiderii, 23 mai 2010, a fost Atrium din Arad. Fondul britanic de investitii Carpathian, fostul Dawnay, Day Carpathian, a decis sa vanda mallul Atrium Center din Arad din cauza unor datorii de 39,8 milioane euro, care ar fi fost extinse, pana la incheierea efectiva a lucrarilor, la 59,2 milioane de euro. Alaturi de mallul din Arad, fondul britanic a vandut si proiectul din Cluj-Napoca, unde urma sa fie dezvoltat al doilea mall al companiei, care are datorii de 8,5 milioane de euro.

Tot articolul, in Jurnalul National

Statul pierde 135 mil. € din afacerea datoriilor istorice ale Rompetrol... Programul Rabla merge in plin: +30.000 de vouchere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x