Antena Căutare

Comisionul de rambursare anticipata a creditelor, limitat sau eliminat

Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa elimine comisionul de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, iar bancile vor fi obligate ca, in termen de 90 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, sa modifice contractele aflate in derulare, prin acte aditionale.


Ordonanta mai stabileste ca un consumator are dreptul sa se retraga din contractul de credit, fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice.

Sunt avute in vedere creditele cu sau fara garantie imobiliara, creditele pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil, teren sau cladire, a caror valoare este sub pragul de 200 de euro sau peste cel de 75.000 de euro. Aceste reglementari pun presiune pe banci si le forteaza ca, in lunile urmatoare sa reduca dobanzile, deoarece clientii au posibilitatea sa plece la o alta banca.

O alta necunoscuta care apare este cum vor gestiona bancile noile modificari si daca vor opera, la randul lor, schimbari in politicile bancare interne, avand in vedere lipsa de lichiditati cu care se confrunta.

Potrivit noilor reglementari, comisionul de rambursare anticipata va fi eliminat pentru situatiile in care rambursarea a fost realizata ca urmare a executarii unui contract de asigurare avand drept scop asigurarea riscului de neplata, in cazul in care contractul de credit este acordat sub forma unei facilitati „descoperire de cont" sau daca rambursarea anticipata intervine intr-o perioada in care rata dobanzii aferente creditului nu este fixa.

Care vor fi efectele acestor noi reglementari?

In primul rand, va creste mobilitatea clientilor pentru ca vor avea posibilitatea sa aleaga intre ofertele bancilor si nu va mai fi tinut legat intr-o relatie contractuala care nu mai raspunde nevoilor sale.

Clientului ii va fi mai usor sa isi refinanteze un credit, daca o alta banca ii ofera o finantare mai ieftina. Noua ordonanta ii va permite aceasta posibilitate avand in vedere ca precizeaza faptul ca orice consumator se poate retrage din contractul de credit, fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice.

Totusi, valul de migratie a clientilor de la o banca la alta este estompat de alte prevederi care stabilesc nivelul la care se limiteaza comisionul de rambursare pentru unele categorii de credite si de descrierea clara a categoriilor de credite la care se elimina comisionul de rambursare anticipata: sub pragul de 200 de euro si peste cel de 75.000 de euro. Este de asteptat ca aceste masuri sa creasca concurenta in sistemul bancar, iar bancile sa fie nevoite sa-si adapteze ofertele.

Ordonanta de urgenta va intra in vigoare in 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Bancile vor avea apoi la dispozitie 90 de zile sa modifice, in acest sens, contractele aflate in curs de derulare.

IT: Licenta pentru televiziune digitala poate sa vina “la pachet” cu peste 60.000 de echipamente de receptie... Autostrada Soarelui: Zero kilometri in trei ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x