Antena Căutare

Companiile de succes au început să se extindă și pe plan local. Ce înseamnă asta pentru economia orașelor

Companiile își concentrează activitatea în jurul marilor metropole, iar în Romania, Bucureștiul este primul oraș în topul celor care oferă cele mai multe locuri de muncă, urmat de Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Constanța și Sibiu. În orașele mai mici, apariția unei companii dispuse să investească în dezvoltare și să creeze locuri de muncă poate resuscita economia întregii zone.

Companiile își concentrează activitatea în jurul marilor metropole, iar în Romania, Bucureștiul este primul oraș în topul celor care oferă cele mai multe locuri de muncă, urmat de Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Constanța și Sibiu. În orașele mai mici, apariția unei companii dispuse să investească în dezvoltare și să creeze locuri de muncă poate resuscita economia întregii zone.

O rată a șomajului mai scăzută înseamnă un consum mai ridicat, iar asta poate ajuta numeroase afaceri locale să prospere, susținute de creșterea puterii de cumpărare a populației. Ce avantaje au însă companiile care se extind pe plan local? În primul rând, găsesc aici forță de muncă mai ieftină, costuri mai mici cu chiriile sau cu construcția unui sediu, dar și o piață neexploatată, prin care pot ajunge mai ușor la noi clienți, scrie Smallbusiness.com.

Pentru comunitățile mici însă, beneficiile aduse de companii economiei locale sunt de necontestat. Iată care sunt principalele avantaje aduse dezvoltării orașelor mici de companiile care investesc în ele:

Crearea de noi locuri de muncă menține salariile la un nivel competitiv

Articolul continuă după reclamă

Unul dintre cele mai mari avantaje pe care le aduc companiile orașelor mai mici este legat de crearea de noi locuri de muncă. Angajările influențează o serie de factori strâns legați de nivelul de trai al populației: veniturile cresc, afacerile locale și startup-urile sunt încurajate să se dezvolte, iar gradul de mulțumire al oamenilor crește. La nivel local, salariul mediu se majorează, odată cu creșterea ofertei de locuri de muncă. De aceea, multe companii de succes știu că prezența lor și în orașele mai mici poate avea avantaje atât pentru județul respectiv, cât și pentru rezultatele financiare ale afacerii.

Un exemplu foarte bun în acest sens este compania Arabesque, unul dintre cei mai mari retaileri specializați în comercializarea și distribuirea de materiale de construcții din Romania, care a deschis anul acesta cel mai mare magazin orientat spre clienți persoane fizice în Pitești. Noul spațiu comercial a însemnat o investiție de aproximativ 10 milioane de euro și a creat peste 100 de locuri de muncă.

Creșterea bugetului local favorizează dezvoltarea regională

Companiile nu sunt scutite de plata taxelor, care ajung în bugetul local. Banii pot fi apoi redirecționați spre dezvoltarea durabilă a zonei. Asta înseamnă îmbunătățirea infrastructurii, investiții în repararea clădirilor, în școli sau în spitale, dar și îmbunătățirea serviciilor publice. Pe de altă parte, taxele pot fi mai mici sau mai puține ca în orașele mari, așa că și companiile au un avantaj real.

Acces facil la bunuri și servicii

Pe lângă creșterea nivelului de trai, companiile oferă populației acces mai ușor la bunuri sau la servicii pentru care există cerere, dar pentru care oamenii erau nevoiți să meargă în orașe mai mari înainte sau să le comande online. Însă românii încă preferă să meargă în magazine și să vadă produsele înainte de a lua decizia de cumpărare, așa că o companie de retail răspunde direct nevoilor clienților săi când își construiește un punct în zonele pe care nu le acoperea înainte. În plus, în zonele cu o populație mai mică companiile au șanse mai însemnate de a-și fideliza clienții, pentru că nu există o competiție puternică. Acest lucru nu influențează dramatic dezvoltarea companiei, dar îi asigură sustenabilitatea pe termen lung și îi menține o reputație bună.

Dezvoltarea cât mai uniformă a economiei unei țări și eliminarea decalajelor mari între nivelele de trai din diferite zone este cheia spre o economie puternică, o forță de muncă activă și capabilă, dar și o concurență loială a companiilor, care să stimuleze creșterea salariilor și standardul de viață al populației.

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Dmitry Kalinovsky

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x