Antena Căutare

Criza a mai facut o victima: Petrom inchide rafinaria Arpechim

Grupul Petrom a anuntat ca va inchide rafinaria Arpechim Pitesti deoarece aceasta are o eficienta scazuta si nu a functionat anul trecut decat 3 luni iar compania nu a gasit un “cumparator credibil”, capabil sa o opereze.

Arpechim va fi folosita in continuare ca depozit iar angajatii vor fi concediati si vor primi plati compensatorii in functie de vechime.

"Optiunea vanzarii, pe care compania a analizat-o in ultimul an, nu este fezabila intrucat nu a fost identificat un cumparator credibil care sa dispuna de expertiza si resursele financiare necesare operarii intr-un mod sustenabil si in siguranta a rafinariei. Pe de alta parte, investitiile in rafinaria Arpechim constituie o provocare avand in vedere ca este o rafinarie fara iesire la mare, care importa titei si, in principal, exporta produse finite", potrivit unui comunicat al companiei.

"Cele doua optiuni evaluate pana la acest moment pentru Arpechim au fost inchiderea sau vanzarea. Propunerea inchiderii permanente a Arpechim a venit dupa ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumparator capabil sa faca toate investitiile necesare pentru operarea in siguranta si in mod sustenabil a rafinariei. In plus fata de provocarile economice fundamentale - rafinarie mica, ineficienta si fara iesire la mare - mediul international pentru aceasta industrie constituie un context nefavorabil, cu mai multe rafinarii inchise sau urmand a fi inchise in Europa, dupa incercari nereusite de vanzare", a declarat, in comunicat, Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.

Supracapacitate de rafinare in Europa

Petrom spune ca in Europa o serie de alte rafinarii, cu o tehnologie mai avansata si cu o pozitionare mult mai buna decat Arpechim se confrunta cu aceeasi situatie, fiind deja inchise sau neutilizate.

Rata totala de utilizare a capacitatilor de rafinare a fost de circa 40% anul trecut, in conditiile in care au functionat numai 4 rafinarii din totalul de 10 aflate in anii trecuti in operare, potrivit Petrom.

Valoarea totala a platilor compensatorii va fi de 10 milioane de euro. Rafinaria Arpechim are o capacitate nominala de circa 3,5 milioane tone/an si a fost initial proiectata ca parte a unui complex petrochimic, prima instalatie fiind inaugurata in 1964, iar in 1971 rafinaria a fost integrata cu complexul petrochimic.

Sursa: Jurnalul National

Traian Basescu: Stiti ce ma ingrozeste: daca se intoarce din nou criza?... FMI a aprobat un nou acord cu Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x