Antena Căutare

Criza doboara o banca in Spania: Bankia cere un ajutor de 19 miliarde de euro

Criza economico-financiara continua sa loveasca fara mila economiile mai fragile din Uniunea Europeana. Pe langa Grecia, una din tarile a caror situatie ii alarmeaza pe analisti si pe investitori este Spania.

Una din cele mai mari banci spaniole, coplesita de active imobiliare devalorizate, a cerut un ajutor guvernamental de 19 miliarde de euro.

Un record istoric si o suma pe care nu se stie daca bugetul, deja prea indatorat, si-o poate permite.

Bursa de la Madrid a suspendat actiunile Bankia dupa ce au pierdut 60 la suta din pretul la care au fost listate, cu exact un an in urma. Banca s-a implicat prea mult in sectorul imobiliar, iar bilantul sau este afectat de credite neperformante si locuinte greu de valorificat. Statul i-a preluat deja o parte din actiuni, in schimbul unui ajutor de 4,5 miliarde de euro, dar Bankia cere acum inca 19 miliarde si, probabil, cu toate problemele bugetului, le va primi, deoarece banca reprezinta 10 la suta din sistemul financiar spaniol, iar falimentul ar avea urmari catastrofale.

Caderea bancii Bankia, adaugata altor vesti proaste, a coborat si mai mult cursul monedei comune europene care a scazut, ieri, sub 1.25 dolari, pentru prima data din iulie 2010. Cel mai puternic motiv de ingrijorare este, fireste, Grecia, unde stanga radicala, ostila politicii de austeritate, ramane favorita alegerilor de la 17 iunie.

Directorul Institutului Financiar International avertiza, ieri, ca iesirea Greciei din zona euro ar destabiliza intreaga economie mondiala. Efectele se vad, in primul rand, la bursa din Atena, al carei indice a atins, ieri, cel mai scazut nivel de dupa 1989.




Foto: bloomberg.com

Standard&Poor’s a reconfirmat ratingul Romaniei la nivelul “BB+”... VIDEO! Grecii, suparati pe sefa FMI: Lagarde critica evaziunea fiscala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x