Live acum
Prime Time 20:00iUmor

Criza: Grecia vinde ATEbank, o banca prezenta si in Romania

Statul elen a anuntat ca va vinde institutia de credit ATEbank, la care detine o participatie de 77%. Anterior, banca din Grecia a informat ca a scos la vanzare sucursala ATEbank Romania.

ATEbank detine pachetul majoritar la ATEbank Romania si deruleaza operatiuni pe piata locala a asigurarilor, prin ATE Insurance. Decizia vanzarii a fost luata marti seara, la o intalnire intre ministrul de Finante, Yannis Stournaras, si guvernatorul Bancii Greciei, George Provopoulos.

Banca, un creditor traditional al sectorului agricol, se afla intr-un proces de restructurare pentru a scapa de creditele neperformante si de ubsidiarele neprofitabile. Iar Piraeus Bank, a patra mare institutie de credit din Grecia, de asemenea prezenta in Romania, si-a exprimat interesul pentru achizitia ATEbank.

Grupul ATEbank a anuntat in mai 2011 ca vrea sa vanda participatia majoritara pe care o detine la ATEbank Romania, masura care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementarilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.

ATEbank detine 483 de sucursale in Grecia, 35 in Romania si una in Germania. Institutia de credit elena controleaza 93,27% din actiunile ATEbank Romania, un alt actionar important fiind Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM, cu sediul in Bucuresti, are 3,83% din actiuni.

Foto: bankingnews.ro

Recomandari