Antena Căutare

Culisele tranzactiei anului: Cine a fost omul lui Treichl la negocierile pentru BCR, cine sunt sefii SIF-urilor care au facut pasul spre Erste

Aseara, sefii SIF Transilvania si SIF Muntenia, Mihai Fercala, respectiv Petre Szel, au fost ultimii doi dintre cei patru reprezentanti care au semnat acordul de principiu, prin care Erste ar urma sa preia 24,12% din actiunile BCR platind in cash 105 mil. Euro celor patru SIF-uri, care, de asemenea, ar mai primi si actiuni Erste in valoare totala de circa 330 mil. Euro, au declarat surse apropiate tranzactiilor.

Acordul de principiu, anuntat de Erste aseara printr-un comunicat de presa, are valoarea unui memorandum de intelegere intre parti, si trebuie validat de catre actionarii SIF-urilor pentru ca tranzactia sa se faca.

Daca actionarii celor patru SIF-uri semnatare ale acordului - SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Muntenia si SIF Oltenia - nu vor fi de acord cu oferta Erste, acest lucru inseamna ca in scena revine listarea BCR, optiune exclusa din start de catre austrieci, care au reusit timp de sapte ani sa evite acest lucru si au anuntat prin vocea presedintelui bancii, Andreas Treichl (FOTO), ca se vor opune cu toata puterea acestui scenariu.

Primii doi sefi de SIF care au semnat acordul de principiu cu Erste au fost Ioan Cuzman, seful SIF Banat Crisana, si Tudor Ciurezu, seful SIF Oltenia, care in seara zilei de 8 septembrie la sediul BCR de la Universitate si-au exprimat in scris optiunea. Ciurezu este si membru in Consiliul de Supraveghere al BCR, in conditiile in care SIF Oltenia are si cel mai mare pachet de actiuni dintre cele cinci SIF-uri, si anume 6,12%.

Un alt sef de SIF care face parte din Consiliul de Supraveghere al BCR este Mihai Fercala de la SIF Transilvania. Singurul sef de SIF care in acest moment nu are o intelegere cu Erste este Costel Ceocea, seful SIF Moldova. Sursele citate sustin ca, dealtfel, constant pozitia SIF Moldova a fost fie in favoarea listarii, fie pentru cea mai ridicata evaluare de la BCR dintre variantele puse pe masa. Atat tehnic, cat si teoretic, seful SIF Moldova are pe masa aceeasi oferta ca si celelalte SIF-uri si poate oricand sa se intoarca spre o intelegere in termenii oferiti de Erste.

Discutiile dintre SIF-uri si Erste pentru listarea BCR pe bursa au lancezit ani de zile, in conditiile in care austriecii au obligatia stipulata in contractul de privatizare de a face aceasta operatiune in termen de trei ani de la preluare adica pana in 2009, iar apoi au obtinut printr-un acord cu SIF-urile inca o prelungire cu doi ani.

Deadline-ul expira in aceasta toamna, astfel ca negocierile pe subiectul listarii BCR sau a cautarii unei solutii alternative s-au incalzit incepand cu luna iulie, in contextul in care bursele si pietele financiare au fost foarte nervoase si volatile, pe fondul stirilor negative privind datoriile Greciei si ale altor state din zona euro, la care au venit si vestile despre datoriile Americii, urmate de o retrogradare a ratingului celei mai mari puteri economice a lumii de catre agentia Standard and Poor's.

"In ultimele doua luni, practic, discutiile pe acest subiect s-au relansat si au prins viteza. Discutiile s-au purtat atat la Viena, cat si la Bucuresti . La ele au participat sefii SIF-urilor, unii dintre ei au avut cu ei si vicepresedintii, negocierile fiind facute prin translator, avand in vedere ca majoritatea sefilor de SIF nu sunt fluenti in limba engleza", spun surse apropiate tranzactiei.

Acestea adauga ca Erste a fost reprezentat la discutii de catre Claudia Höller, considerata omul de incredere al lui Andreas Treichl, Manfred Wimmer, fost presedintele al BCR, acum CFO al grupului Erste si membru in boardul de directori ai Erste, precum si alti membri care au reprezentat "centrala" Erste in discutiile privind achizitia actiunilor SIF detinute la BCR.

"Claudia Höller a avut un rol important in derularea negocierilor de catre Erste. Este un om apropiat lui Treichl, fiind si in postura de a conduce unele discutii pe tema actiunilor de la BCR", precizeaza sursele apropiate tranzactiei.

Claudia Höller, unul dintre oamenii - cheie ai Erste in discutiile cu SIF-urile, are responsabilitati in ceea ce priveste supravegherea subsidiarelor importante ale Erste din strainatate. Claudia Höller, 43 de ani, este membru in Consiliul de Supraveghere al Ceska Sporitelna din aprilie 2010, si are in cadrul subsidiarei cehe a Erste si pozitia de membru in Comitetul de Audit, respectiv in Comitetul de Credit. Ea a facut parte din Consiliul de Supraveghere al grupului Erste intre 2006 si 2007, iar intre 2002 si 2009 a fost responsabila de proiectele de achizitii ale Erste de la BCR (Romania, cumparata in 2005), Rijecka Banka (cumparata in 2002 - 2003 in Croatia) si Novosadska Banka (Serbia, cumparata in 2005). Lucreaza pentru Erste din 1998 si are un MBA la Carlson School of Management din cadrul Universitatii Minnesota (SUA).

Banca austriaca a fost asistata, de asemenea, de catre avocatii de la Tuca, Zbarcea & Asociatii, cea mai mare casa de avocatura de business de pe piata.
SIF-urile nu au avut nici o firma de avocatura la discutiile cu Erste.

"Banca de investitii Rothschild a fost implicata mai mult in ultimele doua saptamani, cand I s-a cerut un fairness opinion (o evaluare profesionista facuta in schimbul unui comision de catre o banca de investitii sau o terta parte privind termenii unei tranzactii, pret, conditii etc. - n.r.)", afirma sursele citate.

Dintre cei cinci sefi de SIF-uri cu care Erste a inceput discutiile, trei dintre ei au fost deschisi inca de inceput pentru o posibila intelegere cu austriecii, care au pledat cauza unei banci a carei valoare a fost puternic erodata de criza si ca o evaluare a BCR tinand cont de dimensiunile sale si profitul pe care il produce este aproape de 1,5 - 1,6 miliarde de euro.

"De la bun inceput, trei dintre sefii SIF-urilor au fost mai deschisi. Este vorba de Cuzman, Fercala si Ciurezu. Actuala oferta a Erste nu este departe de cea propusa initial de austrieci. A fost majorata fata de ce au propus. Evident ca SIF-urile au venit cu propriile lor cereri de pret, aici au fost diferite valori cerute de SIF-uri", mai spun sursele citate.

Acestea adauga ca "dintre cei care au acceptat deal-ul propus de Erste, SIF Transilvania tot timpul mai negocia cate ceva".

Pretul oferit de Erste pentru actiunile SIF-urilor la BCR reflecta o evaluare a celei mai mari banci din Romania la 1,78 mld. euro, cea mai mica din epoca Erste inceputa in 2005. Valoarea BCR dupa cum rezulta din acordul Erste - SIF-uri este de 3,34 de ori mai mica fata de cea de 6 mld. euro, din 2005 cand Erste s-a lansat intr-un razboi al ofertelor cu portughezii de la Millennium in ultima faza a procesului de privatizare, cumparand pentru 3,75 mld. euro pentru pachetul de 61,88%. In noiembrie 2006, Erste a mai cumparat un pachet de circa 7% de la angajatii BCR, pentru care au platit 130 mil. Euro.

In cazul in care tranzactia Erste - SIF-uri se face, si cele mai importante semnale ca se face vin chiar dinspre SIF-uri care nu vor sa ramane captive intr-o banca ce ar putea avea nevoie in functie de evolutia crizei economice de noi aporturi de capital de la actionari, austriecii ajung la 93,52% dupa achizitii de actiuni in trei runde - 2005, 2006 si 2011 - care in total i-au costat 4 mld. euro.

Sursa: Antena3

China pluseaza: Ajutam financiar UE daca recunoasteti ca avem economie de piata... VIDEO! Fiscul declara razboi romilor cu palate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x