Antena Căutare

Culmea impozitarii: statul te taxeaza „pentru ca nu ai sapca”

De joia trecuta, Fiscul are puterea de a declara drept „activitati dependente” si de a taxa ca venituri din salarii toate activitatile desfasurate pe baza de PFA, drepturi de autor, conventii civile, contracte de colaborare sau mandat pe care, pe baza unor criterii extrem de laxe, le suspecteaza ca ar „masca” raporturi salariale. Mai mult, noul Cod Fiscal introduce obligativitatea de plata a contributiilor de asigurari sociale (CAS) la sistemele publice de pensii, sanatate si somaj si pentru liber-profesionistii considerati in continuare „independenti” de catre Fisc, desi reglementarea acestor contributii cade in sarcina legilor specifice din domeniile respective, nu a Codului Fiscal.

Orice activitate poate fi reconsiderata drept activitate dependenta daca se constata existenta cel putin a uneia dintre urmatoarele situatii: subordonare a beneficiarului fata de platitor, beneficiarul foloseste baza materiala a platitorului si nu vine cu capital propriu sau platitorul deconteaza deplasarile in interes de serviciu si concediile beneficiarului.

Asa prevede recenta OUG 58/2010 privind modificarea Codului Fiscal.

Pe langa aceste criterii, persoanele care realizeaza venituri din PFA, drepturi de autor si conventii civile pot fi reclasificate ca salariati si taxate in plus corespunzator daca Fiscul constata „orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii".

Mai mult, „in cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit".

Tot de la 1 iulie, venitul net anual dintr-o activitate independenta, stabilit pe baza normei de venit, nu poate fi mai mic decat 12 salarii minime brute si toate veniturile de natura profesionala, altele decat cele salariale, se vor impozita cu 16%.

Tot articolul, in Saptamana Financiara

TVA de 24% duce la majorarea fiscalitatii in 2011... FMI: In doar doua luni, Romania a trecut de la „dezastru“ la „progres“...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x