Antena Căutare

Culturile, afectate de seceta: Guvernul promite reducerea pretului apei pentru irigatii cu 50 lei/1.000 m3

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anuntat ca seceta a afectat culturile agricole din judetele din sudul, sud-estul si estul tarii, iar dupa recoltare Ministerul Agriculturii va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despagubiti agricultorii. De asemenea, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul va reduce tariful la apa folosita pentru irigatii cu 50 lei/1.000 de metri cubi si va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigatii.

"Judetele din Ardeal au fost oarecum ferite de aceste probleme. Daca va uitati pe harta desertificarii veti vedea ca pe zona de sud avem cele mai multe probleme. Nu pot sa fac o estimare in momentul de fata, pentru ca suntem in plina campanie de recoltare. La grau avem 80% din productie recoltata", a declarat Daniel Constantin, explicand ca "Ministerul, mai ales pe bugetul anului 2012, nu-si permite foarte multe lucruri, pentru ca domnul Tabara, domnul Fuia (Valeriu Tabara si Stelian Fuia, fosti ministri ai Agriculturii, n.r.), au avut grija sa fie cel mai mic buget pe care l-a avut vreodata la dispozitie Ministerul Agriculturii". Constantin a mai spus ca Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii sa primeasca "acea compensare de 80%" din valoarea pierderilor.

In acelasi timp, premierul Victor Ponta a precizat ca Guvernul va reduce tariful la apa folosita pentru irigatii cu 50 lei/1.000 de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigatii si ii va despagubi pe fermierii afectati de seceta.

Despagubirile vor fi acordate, dupa incheierea campaniei de recoltat, pentru intreprinderile mici si mijlocii a caror productie a fost afectata cu cel putin 30%, veniturile acestora urmand sa fie compensate, raportat la anii trecuti, cu 80% din pierderea inregistrata in acest an din cauza secetei, precum si pentru fermierii care nu se incadreaza in categoria IMM-urilor, acestia urmand sa beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.

Foto: cluj.citynews.ro

Cursul leului in raport cu euro si dolarul a luat-o razna! Vezi cotatiile!... Proiectul de buget al CE imparte Europa in doua: Tarile bogate cer economii masive...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x