Antena Căutare

Cum a reusit mica Estonie sa devina un "hub antreprenorial" in IT: un stat izolat, transformat in lider tehnologic

Atunci cand Estonia si-a recastigat independenta in 1991, dupa colapsul Uniunii Sovietice, mai putin de jumatate din populatie avea linie telefonica si unica legatura independenta cu lumea din afara era un telefon mobil finlandez ascuns in gradina ministrului de externe.

Doua decade mai tarziu, este o tara a tehnologiei. Estonienii au dezvoltat codul din spatele Skype, Hotmail si Kazaa (una dintre primele retele de file sharing). In 2007 a devenit prima tara ce a permis votul online in cadrul alegerilor generale.

Este una dintre tarile cu cele mai rapide conexiuni la Internet si detine recordul la start-up-uri pe cap de locuitor, arata o analiza The Economist.

Populatia de 1,3 milioane de oameni plateste pentru locurile de parcare cu telefoanele mobile si fisele de santate sunt stocate in cloud. A completa documentele fiscale dureaza circa cinci minute, tot online. Cum a reusit cel mai mic stat Baltic sa dezvolte o astfel de cultura tehnologica?

Fundatia a fost pusa in 1992, cand Mart Laar, primul ministru al tarii la acea vreme, a reimprospatat o economie muribunda. In mai putin de doi ani, tanarul guvern de la acea vreme (tanar la propriu – media de varsta era de 35 de ani) a oferit Estoniei taxe fixe, comert liber, privatizari.

Citeste continuarea AICI!

Falimentele si supravietuitorii crizei: “cinci ani de victime” si de castigatori in retailul electroIT...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x