Antena Căutare

Cum isi tepuiesc bancile clientii

Ca bancile nu se ocupa cu opere de caritate nu-i un secret. Ca orice contract de credit e facut sa-ti dea tie o parte si sa primeasca ele pana la de cinci ori pe-atat nu-i nici asta un secret. Ca-n Romania - parca-i un facut! - orice act normativ care se doreste dat intru protectia consumatorului, loveste in cele din urma precum bumerangul impotriva lui, a devenit si asta o realitate...

Isteria iscata in ultimele zile ale saptamanii trecute si mai cu seama vineri, in asa-zisa ultima zi de semnare a actelor aditionale la contractele de credit, o dovedeste din plin. Cam ce se intampla vineri in bancile din Bucuresti?!

Prima incercare. Un contract de credit de nevoi personale cu dobanda fixa. Gandit pentru "beneficiul clientului", cum spune cu un zambet cuceritor o domnisoara ofiter de credite care te invita sa iei loc. O intrebi de ce nu ai primit acasa o notificare din partea bancii cum ca ar trebui sa te prezinti pana la data de 17 septembrie (caci pe 18 si 19, sambata si duminica, bancile n-au program cu publicul...) ca sa semnezi actul aditional.

"Nu s-au mai trimis, dar sa stiti ca la noi nimic nu s-a schimbat. La alte banci, da, dar la noi, nu. Ordonanta asta e in beneficiul clientului. Uitati!". Si-ti arata o foaie scoasa la imprimata si mazgalita cu pixul de pe biroul propriu: "S-a scos comisionul de rambursare anticipata, dobanda devine variabila si se calculeaza la trei luni raportata la indicele EURIBOR...".

Pai, stati o clipa! Ca fix si variabil parca nu-i tot una, iar in contractul pe care-l tii in mana nici pomeneala de un EURIBOR. Parca ziceti ca nu s-a schimbat nimic. "Pai, nimic, dar asa ne obliga ordonanta..." In ajutor mai vine un coleg care aude discutia. "Sa stiti ca noi n-avem ce face, asa ne obliga statul, nu e vina noastra." Bine, bine, va obliga statul, dar de ce nu ma anuntati si de ce-mi spuneti ca nu s-a schimbat nimic?!

"Pai, si daca va anuntam tot asa era, ca doar nu schimbati dumneavoastra legea..." Urmeaza un schimb de replici in care cei doi incearca sa te convinga ca ochii iti joaca feste si ca chiar daca tu nu vezi nicaieri pe contract ca sunt scrise cuvintele magice "variabila" si "EURIBOR", de fapt nu intelegi tu, fiindca nu esti de meserie. Intr-un tarziu, este chemata directoarea sucursalei, care in cele din urma trebuie sa admita ca ai dreptate. Dar nu-ti poate da actul aditional, o sa ti-l trimita ea pe mail pana diseara...

Insistentele nu sunt de nici un ajutor, actul magic nu se poate da atunci... desi tu ar fi trebuit sa fi fost chemat sa-l semnezi.

Tot articolul, in Jurnalul National

Romgaz nu va cere ANRE scumpirea gazelor... Cota unica ar putea fi redusa la 12%, din 2011...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x