Antena Căutare

Cum s-a razgandit OTP Bank la achitizionarea RBS

Grupul bancar ungar OTP a anuntat astazi prin vocea lui Antal Pongracz, unul dintre adjunctii lui Sandor Csanyi - cel mai puternic bancher si cel mai bogat om din Ungaria, ca tranzactia cu RBS Bank Romania a cazut, in conditiile in care valoarea achizitiei vizate ar fi, in opinia oficialului OTP, de circa 100 - 150 mil. Euro, dar ca britanicii au cerut un pret prea mare.


Echipa OTP Bank a inaintat in prima jumatate a lunii mai o oferta neangajanta (preliminara) pentru RBS Bank Romania, oferta care s-ar fi situat cu putin sub 300 milioane de euro, sustin sursele citate. A urmat apoi un proces de due diligence, in care echipa de negociere a grupului ungar a cerut mai multe informatii despre RBS Bank Romania, considerata una dintre "perlele" pietei bancare din Romania datorita faptului ca dispune de lichiditati, este o banca solida, profitabila si cu un portofoliu premium corporate puternic. La acestea se adauga un personal bine pregatit sa administreze un portofoliu sofisticat de produse bancare, oferit pentru circa 2.000 clienti corporate si 150.000 de persoane fizice in retail. In cifre, RBS Bank Romania a inregistrat un profit de 32 mil. Euro cu o retea de 25 de locatii, la finele anului trecut ajungand la active de 6,15 mld. Lei (1,46 mld. Euro), ceea ce ii asigura locul 13 si o cota de piata de 1,8%. Aceste cifre corespund dealtfel perfect profilului - tinta cautat de OTP, descris de Laszlo Wolf, directorul general adjunct al OTP responsabil cu divizia comerciala a bancii de banca. Achizitia cautata de OTP este o banca fara necesitati de refinantare, cu un portofoliu solid de clienti si cu o cota de piata mai mare decat cea ocupata in prezent pe piata.

Dupa ce au studiat insa mai bine dosarul achizitiei RBS Bank Romania, negociatorii OTP au inceput sa se gandeasca serios si la riscurile preluarii unei banci cu un brand global, cu clienti pe care orice ar face nu ii vor putea pastra in portofoliu si care ar migra catre ceilalti competitor puternici din zona corporate precum ING, Citibank, BRD sau Unicredit. Pierderea unei parti din clientela corporate a RBS ar fi produs o serie de plecari sonore din randul personalului bancii catre institutiile de credit mari de pe piata. Dupa unele calcule ale unor experti din piata financiara, costul achizitiei RBS Bank Romania de catre OTP ar fi putut fi costisitoare daca ne gandim ca pierderea unei parti din clientela ar fi dus la micsorarea activelor bancii si ar fi putut aduce un gap de lichiditate intre o jumatate de miliard de euro si un miliard de euro.

Sursele citate sustin ca zilele acestea ar fi urmat sa expire deadline-ul pentru depunerea ofertei finale de catre OTP, care in structurarea ofertei angajante ar fi luat in considerare o pierdere de circa 20 - 25% din portofoliul corporate a bancii si ar fi propus RBS Londra preluarea subsidiarei din Romania cu o suma in jurul valorii de 100 mil. Euro, cerand si indeplinirea anumitor conditii legate de lichiditate. Oferta conditionata a OTP nu i-a convins insa pe englezi, care cauta un cumparator pentru subsidiara din Romania inca din 2009. De asemenea, in acest moment nu exista date disponibile care ar fi ultimul pret cerut de RBS, insa sursele citate sustin ca prima oferta a OTP ar fi fost bine primita de negociatorii britanici.

RBS Londra si-a angajat ca si consultanti pentru vanzare banca de investitii elvetiana UBS. De cealalta parte, consultanta juridica a OTP Ungaria in dosarul RBS a fost asigurata de catre firma de avocatura Kinstellar.

Articolul continuă după reclamă

Reprezentantii OTP Bank si cei ai RBS Londra nu au dorit sa faca niciun fel de comentarii pe marginea ofertei OTP sau a pretului cerut de RBS pentru operatiunea din Romania.


De ce se vinde RBS Bank Romania si cine a vrut sa o cumpere

RBS Bank Romania a aparut pe piata bancara locala in urma cu 15 ani, cand olandezii de la ABN Amro si-au infiintat propria subsidiara sub numele de ABN Amro Romania. In 2007, banca olandeza ABN Amro a fost cumparata de trei banci - spaniolii de la Santander, banca belgiano - olandeza Fortis si britanicii de la RBS intr-o tranzactie - record de circa 75 mld. Euro (circa 100 mld. Dolari), care apoi si-au impartit intre ei activele, ABN Amro Romania intrand pe lista activelor preluate de RBS. Ulterior insa, pe fondul crizei financiare globale, efectele achizitiei ABN Amro s-au dovedit dezastruoase pentru Fortis, al carei colaps s-a produs in 2008, cat si pentru RBS Bank, care a fost salvata de catre statul englez.

RBS, banca devenita de stat, pentru a-si eficientiza operatiunile a trecut la vanzarea mai multor active in intreaga lume, lista pe care a inclus si fosta ABN Amro Romania, devenita in 2008 RBS Bank Romania. Bilantul bancii locale nu a fost insa zdruncinat asa cum s-a intamplat cu banca - mama, ramanand una dintre cele mai solide banci din piata romaneasca, raportata la standardele stabilite de banca centrala.

"Politica noastra este sa nu facem niciun fel de comentarii in ceea ce priveste ofertele, cine le-a depus sau alte detalii legate de un proces in curs. RBS Bank Romania este un activ non core (care nu mai face parte din activitatea de baza a RBS - n.r.) si este intr-un proces de vanzare la fel cum se intampla si cu alte active pe care le detinem in alte parti ale lumii", a comentat telefonic Linda Harper din partea Departamentului de Comunicare al RBS Londra.

RBS Londra a avut din 2009 pentru operatiunea sa din Romania mai multi ofertanti. In urma cu doi ani, gigantul german Deutsche Bank a depus o oferta neangajanta pentru RBS Bank Romania, oprindu-se sub pragul de 100 de milioane de euro, potrivit unor surse din piata financiara.

In ultimul an, pe lista celor interesati de RBS Bank Romania s-au aflat BNP Paribas, doua fonduri de investitii si una dintre cele mai mari banci de pe piata romaneasca. Discutiile nu au avansat insa cu niciunul dintre acestia, astfel ca a venit randul OTP Ungaria sa incerce. OTP Ungaria a fost dealtfel pana acum si cel mai hotarat dintre cei care si-au manifestat interesul, depunand o oferta neangajanta si a continuat procesul de due - diligence pentru a inainta oferta finala, insa pretul si conditiile puse Londrei au dus tranzactia intr-un punct mort.


De ce are nevoie OTP de achizitii in Romania

Banca ungara, intrata in 2004 in Romania prin achizitia RoBank, are nevoie de o noua achizitie pentru a atinge masa critica necesara desfasurarii unei operatiuni profitabile, avand in vedere ca extinderea organica a retelei ar pune o presiune si mai mare pe bilantul bancii in conditiile in care activitatea de creditare a scazut dramatic pe fondul crizei economice.

OTP Bank, fostul CEC ungar, este o banca regionala, cu centrul de greutate plasat in retail, pe segmentul mass market, a carui putere de cumparare si de economisire a resimtit efectele crizei economice, la care se adauga un focus pe IMM-uri. In Romania, OTP a inregistrat o pierdere anul trecut de circa 23 mil. Euro. OTP Bank Romania avea la finele anului trecut active de 3,9 mld. Lei (circa 0,92mld. Euro) si o cota de piata de 1,16%, respectiv locul 17 in sistem, conform ultimelor date disponibile.

Achizitia RoBank si extinderea retelei pana la 106 locatii nu a adus insa OTP in sapte ani o cota de piata decat de aproximativ 1,16%, cu mult sub tinta propusa la intrarea pe piata de a ajunge in 3 - 4 ani la o cota de piata de 4 - 5%. Insusi seful OTP Bank, Sandor Csanyi, spunea in urma cu un an ca nu se poate face profit cu 2 - 3% cota de piata, ceea ce mentine intacta strategia de achizitii intr-una din pietele considerate cheie de catre managementul grupului ungar.

Dupa achizitia din 2004 a RoBank, OTP a stat mai mereu la panda pentru o oportunitate pe piata bancara, astfel incat au afisat un interes neconcludent insa in 2005 pentru privatizarea BCR, cea mai mare banca locala intrata in portofoliul austriecilor de la Erste, apoi la incercarea de privatizare a CEC din 2006 au ajuns in faza finala impreuna cu grecii de la National Bank of Greece. De asemenea, sunt cunoscute in piata tratativele duse cu omul de afaceri Ilie Carabulea pentru preluarea bancii Carpatica in cursul anului 2009, iar acum au iesit la suprafata intentiile pentru RBS Bank Romania. Ce ar putea urma acum?

Primele indicii ar veni daca ne uitam la bancile care au o cota de piata mai mare decat a OTP Bank Romania si care ar putea intra intr-un proces de vanzare in perioada urmatoare. La prima vedere, pe lista potentialelor tinte de achizitie ar putea intra Volksbank Romania si subsidiarele celor patru mari banci elene de pe piata romaneasca - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus si Banca Romaneasca, in ipoteza in care bancile - mama grecesti vor incepe sa isi restranga din operatiuni. In Polonia, deja EFG Eurobank Ergasias si-a vandut banca - fiica Polbank catre Raiffeisen Bank, grup austriac care si in Romania in ultima vreme da semnale ca se uita la potentiale achizitii pentru a se apropia de primii doi jucatori - BCR si BRD.

Cine negociaza achizitiile OTP

Fie ca vorbim de achizitia RoBank in 2004, fie ca vorbim despre achizitiile facute de atunci incoace de banci in Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Croatia sau Rusia, tranzactiile poarta semnatura a doi oameni -cheie din managementul OTP. Ei sunt cei care au un cuvant greu de spus si in ceea ce priveste strategia de achizitii a OTP in Romania.

Unul este Laszlo Wolf, 51 de ani, unul dintre cei sapte directori generali adjuncti ai lui Sandor Csanyi si conduce divizia comerciala a bancii. Detinea la finele anului trecut, un pachet de aproximativ 655.000 de actiuni OTP, care valoreaza peste 14 mil. Euro, calculat la pretul actiunii de ieri pe bursa de la Budapesta.

Studiile si le-a facut la Universitatea de Economie din Budapesta, iar cariera si-a inceput-o in cadrul Bancii Nationale Ungare la Divizia de Banking International. Intre 1991 si 1993, a fost seful Trezoreriei BNP KH - Dresdner Bank in Budapesta pentru ca apoi sa treaca la OTP, unde s-a ocupat la inceput tot de Trezorerie. In 1994, Wolf a fost promovat in pozitia de director general adjunct al OTP, responsabil de operatiunile comerciale si de investitii, project finance si corporate banking.

Un alt nume important este Miklos Nemeth, directorul care conduce Departamentul de Finantare proiecte si achizitii. Nemeth, 47 de ani, a ocupat pozitia de vicepresedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare la Londra si face parte din echipa OTP din 1996, unde se implica in pornirea activitatii de project finance in cadrul bancii. Ulterior, a fost promovat in pozitia de sef de departament, respectiv Senior Managing Director in cadrul OTP. Miklos Nemeth s-a implicat activ in realizarea strategiei de expansiune regionala a OTP si este responsabil cu activitatea de project finance ale subisidiarelor OTP. A facut parte din boardul OTP Bank Romania. Este, de asemenea, membru in boardul international al Oxford Analytica.

sursa: Antena3

Salariul mediu net a scazut cu 40 de lei in mai fata de aprilie, la 1.458 RON... Guvernul a aprobat normele de aplicare a programului Kogalniceanu pentru IMM-uri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x