Antena Căutare

Cum sa pacalesti statul ca sa stai closca pe cateva milioane de euro din banii lui

Reorganizarea agentiilor statului a fost deturnata de o buna parte din samsarii statului astfel incat sa cloceasca in continuare cateva milioane de euro, bani dositi printr-o inginerie tipic romaneasca de a mai ajunge la bugetul hamesit.

Cazul Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) este unul clasic. Aceasta a fost reorganizata anul trecut prin intermediul Ordonantei de Guvern 22 din 18 august 2010.

Prin aceasta, statul a lasat ISCIR de izbeliste, lasandu-i trei surcele venituri si a redirectionat 80% din banii pe care ii facea inainte, prin externalizare, catre compania privata CNCIR SA, avand unic actionar statul. Catre CNCIR s-a transferat intreaga activitate, plus sediul de 4 milioane de euro, pe care ISCIR il cumparase cu 16 milioane de lei de la AVAS cu doar cateva luni inainte de reorganizarea agentiilor.

Ei bine, daca initial, CNCIR urma sa aiba monopolul pentru doar 10 luni, cand OUG 22/2010 a ajuns in Parlament, deputatii din Comisia de Industrii si Serviciii au votat prelungirea monopolului pe inca trei ani in sedintele din 28-31 martie 2011, potrivit unor surse.

In urma unui scandal monstru la Comisie, raportul de sinteza al acesteia mentioneaza la punctul referitor la activitatea ISCIR/CNCIR mentioneaza doar "aprobarea proiectului de lege cu amendamente admise". Or, cum Diavolul sta in detalii, unul din aceste amendamente mentioneaza exact prelungirea monopolului.

Sedinta a fost condusa de deputatul PDL Cristian Boureanu, potrivit documentelor oficiale. Cu ISCIR doar o umbra a fostei sale glorii, CNCIR va ramane sa gestioneze activitatea de verificare a cazanelor si instalatiilor din tara.

Unul dintre principalii clienti ai noii "societati de interes strategic national" este exact Nuclearelectrica, una dintre cele mai mari companii din tara, care opereaza cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda si planuieste construirea a inca doua.

Tot articolul, in Jurnalul National

Aurul a sarit de 1.460 $/uncie, pe fondul deprecierii dolarului... Autostradal Cernavoda - Medgidia a ramas fara constructor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x