Antena Căutare

Cum se razbuna Boc pe jurnalisti: Impozitarea drepturilor de autor, fara efect asupra finantelor tarii

Cabinetul Boc nu a reusit sa explice de ce este nevoie sa impo­zi­teze drepturile de proprietate intelectuala. Decizia nu a fost luata pe baza unui text fundamentat si pare mai degraba o raz­bu­nare pe jurnalisti. Actele oficiale elaborate de guvern nu con­tin niciun fel de estimare a sumelor care ar urma sa fie incasate la buget, in urma aplicarii acestor hotarari.

Guvernul nu are idee ce sume vor fi stranse la buget in urma supra­taxarii drepturilor de proprietate intelec­tua­la. Cel putin asa reiese din documen­te­le facute publice, pana in prezent, de catre Cabi­netul Boc.

Prin Ordo­nan­ta de Urgenta 58/2010, Executivul a decis, in 26 iunie, ca orice venituri de natura pro­fe­sio­nala, altele decat cele salariale, sa fie impo­zitate suplimentar. Astfel, pentru veniturile res­pec­tive tre­buie platite si contributiile individuale de asigurari sociale, de asigu­rari de sanatate si de somaj, care reprezinta in total alte 16,5%. Iar plafonul neimpozabil a fost micsorat de la 40% la 20%.

Actul nor­ma­tiv a fost extrem de criticat, intrucat pre­ve­derile sunt con­fuze si lasa loc la in­ter­pretari. Guver­nantii au dat asigurari ca situatia va fi clarificata in momentul aparitiei normelor de apli­care a OUG. Ceea ce nu s-a intamplat. Noul docu­ment ela­borat de Ministerul de Finan­te si dezbatut in sedinta de guvern de ieri este la fel de am­biguu.

„Prezentul proiect de act nor­mativ nu contine prevederi cu impact finan­ciar asupra bugetului general conso­lidat", se precizeaza in nota de funda­men­tare a hotararii de guvern referitoare la drepturile de autor.

Tot articolul, in Financiarul

Leul s-a apreciat usor in raport cu euro... Prima Casa 2, scadere de 42% a cererilor aprobate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x