Antena Căutare

Cumperi sau inchiriezi? Vezi ce costuri implica cele doua optiuni!

Noile conditii de piata au relansat polemica privind cea mai buna varianta de locuire, in locuinta inchiriata sau cumparata (cu rate la banca). In momentul de fata, rata lunara la un credit Prima casa este similara cu valoarea chiriei.Dobanzi mai mici decat in 2008

Sustinatorii variantei achizitionarii unei locuinte insista pe faptul ca, fata de perioada de dinainte de criza, creditele ipotecare au acum costuri mai reduse, dobanzile situandu-se la un nivel sensibil mai mic. Asa se face ca, in prezent, rata la banca pentru un apartament se situeaza la aproximativ acelasi nivel cu valoarea chiriei pentru o locuinta similara, cu diferente nesemnificative.

Chiria medie solicitata pentru un apartament vechi cu doua camere din Militari, mobilat si utilat, cu o suprafata de aproximativ 53 de metri patrati, este de 297 de euro. Pe de alta parte insa, in conditiile in care pretul mediu cerut pentru o locuinta similara este de 55.000 de euro, rata lunara pentru un credit ipotecar Prima casa ajunge la 296 de euro, dupa cum rezulta din calculele fin.ro - pentru un imprumut efectiv de 52.250 de euro si avans de 2.750 de euro.

Cheltuielile suplimentare, demne de luat in seama

O simpla comparatie a valorii ratei si chiriei lunare pentru apartamente similare nu este insa suficienta pentru a trage o concluzie realista cu privire la rentabilitatea fiecareia dintre cele doua optiuni. Asta pentru ca atat varianta inchirierii, cat si cea a achizitiei unei locuinte presupun o serie de costuri aditionale pentru beneficiar, acestea facand de fapt diferenta, pe o perioada mai lunga.

Diferentele de costuri se diminueaza dupa primii cinci ani

Pentru un apartament vechi cu doua camere, in cartierul Militari din Capitala, ratele cumulate pe care un cumparator ar trebui sa le plateasca in primul an (pentru un pret de achizitie de 55.000 de euro) s-ar ridica la un total de 3.556 de euro. Acest nivel este perfect comparabil cu valoarea de 3.564 de euro, cat ar fi chiria anuala pentru un apartament similar.

Diferenta este ca, in cazul achizitiei unei locuinte, cumparatorul mai trebuie sa suporte o serie de costuri suplimentare, cum ar fi avansul si alte cheltuieli implicate de incheierea unei tranzactii, apoi mobilarea si dotarea locuintei (in exemplul de mai jos s-a luat in calcul un buget estimativ de 10.000 de euro), intretinerea, impozitul pe proprietate, eventualele reparatii/renovari.

Toate acestea fac ca bugetul de care ar trebui sa dispuna cumparatorul unui apartament vechi in anul achizitiei sa urce pana la aproximativ 21.066 de euro. Spre comparatie, in cazul inchirierii, un client ar trebui sa plateasca, pe langa chirie, doar garantia, comisionul catre un broker imobiliar, iar apoi intretinerea, in conditiile in care eventualele reparatii sunt suportate de proprietar. Astfel, cheltuielile pentru primul an de inchiriere ar urca la 5.310 euro.

La o privire aruncata asupra celor doua variante, reiese ca, in primul an, un cumparator ar economisi 15.756 de euro daca ar alege sa locuiasca in chirie si nu si-ar cumpara propria locuinta pe care ar urma sa o si mobileze.

Diferenta intre cele doua variante se ingusteaza in urmatorii cinci ani. Astfel, cheltuielile anuale pentru proprietarul unui apartament in Militari s-ar ridica la aproximativ 4.811 euro, in vreme ce un chirias ar trebui sa scoata din buzunar doar 4.269 de euro.

Scaderi similare la preturi si chirii din 2008 incoace

Un argument folosit adesea in favoarea achizitiei unei locuinte in actualele conditii de piata consta in scaderea semnificativa a preturilor inregistrata in cei mai bine de trei ani de criza. Interesanta este insa o comparatie cu segmentul inchirierilor.

Potrivit datelor imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru un apartament vechi cu doua camere in cartierul Militari a scazut cu circa 40% din martie 2008 pana in iulie 2011, de la aproximativ 93.000 de euro, pana la 55.000 de euro. Spre comparatie, chiria medie ceruta pentru un apartament similar a scazut tot cu o marja de aproximativ 40%, pana la 297 de euro in prezent.

Putem observa ca declinul a fost aproximativ acelasi, astfel incat, practic, putem spune ca azi cumpararea unei locuinte este nici mai avantajoasa si nici mai dezavantajoasa decat inainte de criza

Sursa: Financiarul

Numarul companiilor cu credite contractate in tara si strainatate s-a redus cu 17,4%... Ministerul Sanatatii cumpara elicoptere. Vezi cine le livreaza!...
Top 5 cele mai frumoase locuri din Europa în 2023. Ce să vizitezi anul acesta
Este perioada ideală pentru a-ți pune la punct planurile pentru următoarea vacanță. Noi...
Horoscopul zilei de 27 martie 2023. Gemenii sunt cu capul în nori. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 27 martie 2023 aduce schimbări în viețile celor mai mulți antivi din...
Parteneri
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x