Antena Căutare

Dacia scoate exporturile din criza

Evolutia exporturilor in perioada noiem­brie 2009-iunie 2010 s-a caracterizat printr-o crestere continua, ceea ce l-a facut pe Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), sa anunte ieri, in cadrul unei confe­rinte la Ministerul Economiei, ca exporturile din Romania au iesit din recesiune. Dupa opt luni de crestere constanta s-a reusit recu­perarea aproape integrala, de 3,6 miliarde de euro din volumul de export aferent perioadei similare din timpul crizei.

Mai mult, in lunile martie si aprilie 2010 exportul a depasit realizarile din lunile si­milare de dinaintea crizei", a declarat Iones­cu.

Cauzele care au dus la revenirea expor­turilor in trend ascendent sunt, potrivit sefului ANEIR, politica BNR de stabilizare a cursului valutar la palierul 4,1-4,3 lei/euro, sprijinul primit de exportatori de la bugetul de stat si ajus­tarea ofertelor EximBank la nevoile expor­tatorilor.In primele sase luni ale anului, valoarea exporturilor a fost de 10,82 miliarde de euro, com­parativ cu 8,76 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Topul exportatorilor, dominat de industria auto, telecom si rafinare

Producatorul de auto Automobile Dacia, controlat de grupul francez Renault, si pro­du­catorul de telefoane mobile Nokia Roma­nia, filiala companiei finlandeze Nokia, ocu­pa primele doua pozitii in topul expor­tatorilor autohtoni in primele patru luni ale anului, potrivit unei statistici a Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

Cele doua companii au de­vansat societati din sectoare care au dominat ani de-a randul topul exportatorilor, in spe­cial pe cele din industria petrolului sau din siderurgie.

Succesul Dacia si Nokia se dato­reaza vanzarilor modelului Logan pe piete occidentale, precum Germania, Italia sau Franta, unde s-au aplicat programe simi­lare „Rabla" de la noi, si, respectiv, cons­tructiei fabricii Nokia de la Jucu, de langa Cluj-Napoca, in urma relocarii unei unitati din Bochum, Germania.

Euro scade in raport cu leul... Grila unica de salarizare, finalizata in august...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x