Antena Căutare

Data limita pentru noile reguli de creditare se apropie: 31 ianuarie

Dupa publicarea in Monitorul Oficial a Regulamentului privind creditele destinate persoanelor fizice, bancile trebuie sa-si intocmeasca noile norme interne de acordare a imprumuturilor si sa primeasca de la BNR validarea acestora pana la data de 31 ianuarie 2012.

Este vorba despre Regulamentul nr 24/28.10.201, publicat in Monitorul Oficial (MO) nr. 767/31.10 2011.

Practic, institutiile de credit cu personalitate juridica romaneasca au la dispozitie 90 de zile de la aparitia actului normativ in MO, iar cele cu personalitate juridica straina, doar 30 de zile.

Pana la aprobarea de catre BNR a acestor reguli interne de creditare, bancile pot acorda imprumuturi luand in calcul doar un grad maxim de indatorare de 35%.

Potrivit actului normativ, creditele de consum pot fi acordate pe o durata de maximum cinci ani.

Aceste prevederi nu se aplica creditelor de consum cu destinatie imobiliara - achizitie locuinta/constructie/teren - acordate in lei si pentru care solicitantul a facut dovada detinerii unui avans de minimum 40%.

Pentru creditele imobiliare, regulamentul prevede ca debitorul sa detina un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 25% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine.

In cazul creditelor acordate in valuta sau indexate la cursul unei monede straine, valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 80% din valoarea garantiei ipotecare daca solicitantul obtine venituri in valuta imprumutului sau indexate la aceasta. In acest caz, avansul trebuie sa fie deci de minimum 20%.

Citeste mai multe pe Fin.ro

Foto: Fin.ro

Nereguli la Tarom: Angajatii din strainatate au beneficiat ilegal de tichete de masa... Investitii de criza: Primaria Focsani da 3 mil. de lei pentru modernizarea cimitirului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x