Antena Căutare

Datoriile CFR, de peste un miliard de euro, sterse de Guvern

Datoriile de 3,99 miliarde lei inregistrate de CFR SA, la finele anului trecut, au fost anulate de Guvern prin conversia in actiuni a creantelor. Executivul a avizat astazi ordonanta de urgenta care prevede operatiunea, relateaza Mediafax.

Proiectul de ordonanta de urgenta s-a aflat si saptamana trecuta pe agenda Cabinetului, dar decizia a fost amanata atunci dupa o consultare intre premier si ministrul Transporturilor.

La 31 decembrie 2011, compania prelimina datorii catre bugete si Fondul de risc de 3,99 miliarde lei, din care 2,06 miliarde lei reprezinta penalitati si majorari pentru neplata sau plata cu intarziere.

Avand in vedere ca CFR SA este singura companie din Romania care administreaza infrastructura feroviara, Guvernul considera ca acordarea unui sprijin financiar nu reprezinta ajutor de stat.

CFR SA se afla pe lista companiilor monitorizate de Fondul Monetar International, iar neadoptarea acestei masuri in regim de urgenta ar impiedica indeplinirea obiectivelor stabilite in acordul cu institutia financiara internationala, se mentioneaza in proiect.

Un proiect similar a fost lansat la mijlocul lunii ianuarie, prin care urmau sa fie sterse in acelasi mod datoriile CFR SA, care insumau insa atunci 4,5 miliarde lei.

Pierderile si datoriile CFR au crescut constant in ultimii ani astfel ca la sfarsitul lui 2011 societatea prevedea datorii cumulate, catre bugete, AVAS si Fondul de risc, de 4,5 miliarde lei. In 2007 CFR avea o datorie de "doar" un miliard lei.


Stergerea datoriilor se va face prin derogare de la legislatia actuala care reglementeaza datoria publica. Si datoriile la fondul de risc vor avea parte de acelasi tratament.

foto: Intact Images

Grecia cere 95 de miliarde de euro Germaniei pentru ocupatia din cel de-al Doilea Razboi Mondial... UE a aprobat cererea Romaniei de crestere a pragului peste care firmele sunt obligate sa plateasca TVA...
Cum te afectează echinocțiul de primăvară, în funcție de zodie
Lumina zilei care își face mai mult simțită prezența și vreme caldă sunt semne evidente...
Horoscopul zilei de 25 martie 2023. Taurii trebuie să aibă mai multă grijă de ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 martie 2023 spune că Taurii trebuie să aibă mai multă grijă de ei și...
Parteneri
Prăjitură cu cremă de mac și crumble. Un deliciu garantat
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x